Sport

2014.09.25. 10:40

Negatív tendencia: csökken a városi bajnokság létszáma

Tény, hogy a városi kispályás bajnokságban az utóbbi években nagymértékben csökkent a csapatok száma. Míg 2011-ben 82 együttessel indult a szezon, mára csak 62-en maradtak és ebben már az öregfiúk bajnokság is benne van. Okok, vádak, visszautasítások. De vajon hol az igazság?

Szakács Miklós (Dunántúli Napló)

Ennek próbáltunk utánajárni, és bár reménykedtünk abban, hogy tisztábban láthatunk majd pár beszélgetés után, a kép csak még zavarosabb lett.

Az utóbbi időben többen is megkerestek minket azzal, ugyan foglalkozzunk már a városi kispályással, mert ott bizony sok a gond. Dióhéjban az elmondottak konklúziója a következő: a bajnokság drága, de „legalább” rosszak a körülmények.

Bazsánt Ottó harminc éve focizik, és most már azoknak a táborát erősíti, akik nem játszanak a Várkői Stadionban.

– Még a nyolcvanas években szerveztük meg a csapatunkat – kezdte Bazsánt. – Már 1992 óta szerepeltünk a városi kispályáson, de idén eljutottunk oda, hogy kivonultunk.

Amikor megkérdeztük tőle, miért döntöttek így, hosszas felsorolás indult a különböző sérelmekről.

– A legfontosabb, hogy a rossz körülményekhez képest sokba kerül a nevezés – mondta a játékos. – Évek óta ígérnek műfüvet, de ez rendre csak ígéret marad. A salak pocsék, ha süt a nap, úgy porzik, hogy szilikózist kapunk, ha esik az eső, térdig állunk a sárban. Nincsenek labdafogó hálók, így a mérkőzések döntő része a bogyó utáni futkosással telik. Nincsenek kispadok, de még csak padok sem, nem is lehet leülni. Az öltözőben két zuhany után eldugulnak a lefolyók. Ami viszont a legriasztóbb, az a szervezők hozzáállása. Teljesen rugalmatlanok, meccshalasztásoknál nem kérik ki a csapatok véleményét. Úgy gondolom, hogy a szervezők vannak értünk, nem pedig fordítva.

Természetesen megkerestük a városi bajnokság főszervezőjét, Ábrahám Attilát is, akit szembesítettünk az elhangzottakkal.

                 ---------------------------------------------
Írja meg akár e-mailben ([email protected]), akár kommentben tapasztalatait a témában.
Ha látott valami érdekeset írja meg nekünk, vagy küldjön képet róla.
 
                 ---------------------------------------------

– Először is leszögezném, hogy a legtöbb felmerülő probléma egyszerűen nem is létezik – mondta határozottan a főszervező. – Minden évben a legjobb minőségű salakot hozatjuk ide. A pályák körül természetesen van háló. A dugulási problémákkal mi is tisztában vagyunk, éppen ezért hetente szippantják a szennyvizet. Ha más gond adódik, azt is azonnal orvosoljuk. Azért ha egy zuhanyzóban minden héten ezer-ezerötszáz ember fürdik, nem lehet elvárni, hogy soha ne legyen vele baj. Ami pedig a műfüvet illeti, ígéretünk van az önkormányzattól, hogy megvalósíthatjuk az új borítást, jelenleg arra várunk, hogy írják ki az anyagi források előteremtésére szolgáló pályázatot.

Ami a hálókat illeti, mindenkinek igaza van, és senkinek sincs igaza. Abban ugyan nem téved Bazsánt, hogy a hátsó pályák körül – ahol a II. és III. osztály meccsei zajlanak – semmiféle labdafogó sincs, a két centerpálya ugyanakkor körbe van kerítve. Az persze más kérdés, alacsony is, és meglehetősen lukacsos, ráadásul nem csak gyárilag, elég toldozott-foltozott sajnos.

Úgy fest tehát, kibékíthetetlen ellentétekről van szó, nincs esély a helyzet rendeződésére. A vádak csak vádak maradnak, a rájuk adott válasz pedig sokak számára csak falra hányt borsó. Az alap probléma viszont marad. Hova tűntek a csapatok? Egyáltalán, van e valamilyen terve arra a szervezőknek, hogyan lehetne bővíteni a létszámot?

– Azt gondolom, hogy az ötvenezer forintos nevezési díj nem sok – ezt már Szűcs Zsolt, a PSN Zrt. kommunikációs igazgatója mondta. – Főleg úgy, hogy év végén, minden osztály helyezettjei között összesen másfél millió forint értékű sportfelszerelést osztunk ki ajándékként. Országos viszonylatban is mi vagyunk a „legolcsóbb” bajnokság ilyen tekintetben, bízunk benne, hogy a továbbra is változatlan árak segítenek a bővítésben.

Fenyegetés vagy törvénytelen munkavállalás?

Bazsánt Ottóval beszélgetve egy nagyon komoly vád is elhangzott a városi bajnokság szervezőivel szemben.

– A közelmúltban rendeztünk egy amolyan „ellen-bajnokságot”, egy teremtornát, ahova persze több bírót is elhívtunk. A sporikat pedig megfenyegették, hogy ha eljönnek fújni hozzánk, akkor nem fognak meccset kapni egy ideig sehol. Nem nehéz kitalálni, honnan jött a „felhívás”. Hallottam, hogy azt terjesztik, feketén kapták volna a meccspénzt a bírók tőlünk, de ez nem igaz.

Természetesen szembesítettük az elhangzottakkal a megvádolt felet is.

– Valójában arról volt szó, hogy a bírókat „feketén” akarták foglalkoztatni az ominózus tornán – reagált Szűcs Zsolt. – Az én tudomásom szerint a Megyei Labdarúgó Szövetség Bírói Bizottsága hívta fel a figyelmét minden játékvezetőnek arra, hogy az ilyen jellegű „munkavállalás” törvénytelen, és mint ilyentől, tartózkodjanak tőle. Ezzel ugyanis rossz hírét kelthetik a szövetségnek, és ekkor, de csak­is ekkor számíthatnak szankcióra is. Szó nem volt tehát semmiféle fenyegetésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!