Kultúra

2014.10.05. 14:50

Pénzt oszt a Nádor Szálló ablakaiból

A jótékonysági tevékenységéről híres pécsi Rotary Klubnak Himer László az új elnöke. A társaság év végén különleges új akcióra készül.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Mi a Rotary? Jól menő vállalkozók klubja?

– Inkább úgy fogalmaznék, a világ egyik legnagyobb jótékonysági szervezete. Csak egy példa, amit kevesen tudnak, a Rotary szüntette meg a földön mindenfelé a járványos gyermekbénulást. A világon 1,2 millió, hazánkban 1200 tagunk van. És igen, sok közöttük a sikeres vállalkozó, hiszen csak így működik a támogatási rendszerünk.

– Mi a feltétel ide bekerülni?

– Ennek elsősorban erkölcsi mércéje van. Másrészt azokhoz a jótékonysági akciókhoz, amiket mi felvállalunk, sok pénz kell. Nem véletlen, hogy Bill Gates alapítványa az egyik legnagyobb támogatónk. A gyakorlatban pedig valamelyik aktív tag ajánlása indítja be a folyamatot.

– Miért jó, hogy ez világszervezet?

– Mert ha kitalálunk egy támogatási célt, s hozzáteszünk kétezer dollárt, akkor a német szervezetünk rásegít húszezerrel, az amerikai pedig további ötvenezer dollárral. Így érkezett végül a pécsi gyermekkórházhoz is százmillió forintért műszer.

– Melyek a fő támogatási céljaik?

– Rossz anyagi helyzetű ifjú tehetségeket segítünk. Pécsről például Mohay Zsófia 16 éves oboaművészt említeném. Emellett életmentő műtétekhez biztosítunk anyagi hátteret.

– Úgy tudom, készülődik most egy nagy baranyai akció.

– Az advent alkalmából kinyitjuk a Nádor Szálló ablakait, s mindennap más-más rászoruló tehetséges gyermeket támogatunk százezer forinttal. A 24 tanulóra a város különböző iskolái adnak javaslatot, s amikor a gyerekek megkapják a pénzt, azon a napon az iskolájuk ad a tiszteletükre ünnepi műsort a Széchenyi téren.

– Miről szól a hagyományos rendezvényük?

– Az újévi koncertünkön a Pécsi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium ifjú zeneművészei játszanak, a bevételt pedig ők maguk, valamint más pécsi reál tagozatos iskolák legjobbjai kapják.

– A pécsi Rotary Klub elnöke informatikai vállalkozó. Én azonban emlékszem, hogy valamikor még együtt jártunk focizni a tornaterembe. Szóval azért nem ennyire öltöny-nyakkendős ez a pozíció!

– Hát, a focit már félretettem, de a tornaterembe még lejárok. Van ugyanis hét párból egy kis társaságunk, és standard táncokat, például tangót, csacsacsát, keringőt gyakorlunk. Ez egy baráti csapat, így élesben, vagyis a bálokon is együtt vagyunk.

Népművelő volt, irodatechnikai vállalkozása van

Himer László 1953-ban született a baranyai Mekényesen. Magyarszéken nőtt fel, a pécsi Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett 1971-ben. Népművelő–történelem szakos tanári diplomát szerzett Szombathelyen, s évekig dolgozott népművelőként Sásdon és Magyarszéken. A rendszerváltással egy időben informatikai vállalkozásba kezdett, irodatechnikai berendezéseket forgalmazott és szervizhálózatot épített ki. A Rotary Klubnak 1997 óta tagja, Paul Harris-díjas. Felesége Irma, 37 éve házasok, két fiuk van, Attila 35, András 29 éves, mindketten a családi vállalkozásban tevékenykednek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!