Kék hírek, bulvár

2014.10.16. 12:02

Mi okozta az e heti rengeteg balesetet?

Hétfőn és szerdán is a szokásosnál jóval több baleset volt Pécsen és környékén. Megpróbáljuk felvázolni az okokat.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Fotó:

Szinte minden évben hasonló a forgatókönyv

Az elmúlt esztendők baleseti híreit böngészve nyilvánvaló, hogy ebből a szempontból a megyében is az október számít az egyik legkritikusabb hónapnak. Azon belül is a legtöbb, illetve legsúlyosabb következményekkel járó karambol az időjárási viszonyok megváltozásakor következik be, magyarán, amikor valóban őszire fordult az idő esővel, széllel. Ahogy ez történt szerdán, a hirtelen jött masszív esőben: a 6-os út Pécs és Pécsvárad közötti szakaszán bő másfél óra alatt három baleset miatt is teljes útzárat kellett elrendelni.

Buda Péter szerint is tetten érhető mindez, úgy véli, sokan nehezen alkalmazkodnak az új körülményekhez, különösen a hirtelen változásokhoz, amikor hosszabb, szárazabb időszakot váltja fel az esős, mint most is.

Hozzátette azt is, az utak állapota is közrejátszhat az esetek egy részében. Különösen a kamionok által kitaposott nyomvályúk okozhatnak kellemetlen pillanatokat. Ha megtelnek vízzel, az autókat megdobhatják, így erre is érdemes ügyelniük a vezetőknek.

Látni és látszani

Az őszi–téli közlekedés egyik rákfenéje a megfelelő világítás, illetve annak hiánya. Ezt pontosan tudják a rendőrök, így idén újra elindították a Látni és látszani kampányt Baranyában is. Ennek részeként a bringáktól a motorokon át az autókig minden járművet ingyen átvizsgálnak a programban részt vevő műhelyekben, illetve a csatlakozott optikusok a közlekedők látását is ellenőrzik térítésmentesen. A szervizek, optikusok listája megtalálható a www.latnieslatszani.hu weboldalon.

Viszont a rendőrök november 6-tól december 12-ig fokozott közúti ellenőrzést is tartanak. Kiemelten vizsgálják a járművek világítását, láthatóságát, továbbá azt is, viseli-e a sofőr a szemüveget, ha a vezetői engedélyben azt kötelezően előírták számára.

Nemcsak a hirtelen jött eső, hanem a meleg is bajt hozhat

Hétfőn is több baleset történt a megszokottnál. Négy autó ütközött például a 6-oson a kővágószőlősi elágazó közelében, hárman megsérültek. Aznap két kocsi is összeütközött Pécsett a Nagyárpádi út és a Faiskola utca kereszteződésében. Ott öten sérültek meg. Egyikük, egy nyolcvanéves asszony a kórházban meghalt.

A hét elején bekövetkezett karambolokban is közrejátszhatott az időjárás, csak éppen ellenkező előjellel. Akkor még majd’ 30 fok volt, ami ilyentájt szokatlan, ez pedig bágyadtabbá, figyelmetlenebbé teheti az embereket. A reakcióidejük nő, ami a balesetek egyik forrása lehet.

Nagyon sok múlik a mentés szervezésén

– A mentőkapacitást nem egy átlagos napra méretezzük, eleget kell tenni akkor is a feladatainknak, ha valamilyen váratlan esemény vagy ha rövid időn belük több karambol is történik, mint például most hétfőn és szerdán – mondta dr. Buda Péter regionális mentőfőorvos. – Nagyon sok múlik a mentésirányításon. Ha szükség van rá, nemcsak a legközelebbi állomásról, hanem máshonnan is indítunk kocsikat. A januári, mohácsi buszbaleset esetében Pécsről is szinte az összes kocsit a helyszínre küldtük, ugyanakkor Komlóról és Szigetvárról Pécsre rendeltük őket, mert a megyeszékhely sem maradhatott ellátatlanul.

Buda Péter hozzátette azt is, ha a helyzet úgy kívánja, a vezető mentőtiszt vagy ő maga is részt vesz a mentésben a parancsnoki kocsival, mint az történt tegnap is az egyik, a 6-os főúton bekövetkezett balesetnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!