Közélet

2014.10.19. 17:26

Kiderül, hogy mennyire puhányok a felsősök - komoly teszt jön

Új, egységes módszerekkel mérik fel az idei tanévtől kezdődően az összes felső tagozatos diák egészségi, fizikai állapotát. Baranya és Tolna megyékben összesen több tízezer tanulónak kell elvégeznie a gyakorlatokat.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Diákok tízezreinek, tanárok ezreinek kell megismerkedniük a következő hónapokban a NETFIT-kifejezéssel, azaz a Nemzeti Egységes Tanulói Fittségi Teszttel. Az idei tanévtől ezt ugyanis kötelezően el kell végeztetni a felső tagozatba járó általános iskolásokkal. A szaktárca korábbi közlése szerint a teszt célja, hogy segítségével tudományos megalapozottságú, objektív képet kaphassunk a korosztály egészségi és fittségi állapotáról. Eddig ilyen, egységes felmérést nem alkalmaztak.

A NETFIT-módszertana szerint két mérés a test összetételére és a tápláltsági állapot meghatározására, hét pedig a fittségre vonatkozik. A hajlékonysági teszt során a térdhajlító izmok nyújthatóságát és a csípőízület mozgásterjedelmét nézik. A vázizomzat állapotát öt gyakorlattal vizsgálják: ütemezett hasizomteszttel, törzsemeléssel, ütemezett fekvőtámasszal, helyből távolugrással, és mérik a kézi szorítóerőt is. A testtömeg-indexet és a testzsír-százalékot szintén meghatározzák. A 20 vagy 15 méteres állóképességi ingafutás szintén szerepel a teljesítendő feladatok között, annak lényege, hogy a diák hányszor tudja teljesíteni a távot úgy, hogy az adott szakaszra jutó időkeret egyre rövidül.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön egyetért vele, hogy felmérik az iskolások fizikai állapotát?
---------------------------------------------------------------------------

Ebben a tanévben a téli szünet után és május 27-e között kell elvégezni a felmérést az iskolákban.

Mindez aligha lesz csekélység az intézmények számára, tekintve, hogy több százezer gyerekről van szó. Csak Pécsett tízezer feletti diák érintett, Baranya és Tolna megyékben pedig összesen több tízezer diákot „csuklóztatnak” majd meg.

Csak minősítés

A felmérés eredményét nem használják sem az iskola testneveléssel kapcsolatos tevékenysége, sem a pedagógusok munkájának minősítésére.
A diákok sem kapnak jegyet teljesítményükre, ellenben személyre szabott értékelést fittségi állapotokról igen. A mérés háromféle eredményt hozhat: a diák vagy az úgynevezett egészségzónába kerülhet, vagy a fejlesztése szükséges, illetve fokozott fejlesztése szükséges minősítést is kaphat.

Tanárok ezreinek tanítják meg a módszert

A tesztet a Magyar Diáksport Szövetség dolgozta ki. Eredményes alkalmazása érdekében az érintett pedagógusokat harminc órás, számukra ingyenes továbbképzésre küldik. Hétezer tanárnak kell elvégeznie a tanfolyamot, többségük már túl is van rajta.

Az iskolák döntő többségébe már a felmérés elvégzéséhez szükséges eszközök is megérkeztek. A csomagok tartalmaznak egyebek mellett mérési útmutatót, hanganyagot az ingafutáshoz, valamint az ütemezett hasizom- és fekvőtámasz gyakorlatokhoz. Hitelesített mérleg, testmagasságmérő, hajlékonyságmérő-eszköz, kézi szorítóerő-mérő, mérőcsík, 20 méteres szalag, a bioimpedancia (zsírszövet-mérés) elvén működő készülék szintén van a pakkban, mint ahogy plakátok, DVD-k is.

A tanárok képzését és az eszközök beszerzését, kiszállítását ugyancsak a diáksport szövetség szervezte és végezte, pályázaton elnyert forrásból.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!