Közélet

2014.11.10. 15:45

Kirúgták a Tüke Busz szakszervezetisét, Hofekker Ferencet

Hofekker Ferenc az egyik baloldali szervezet egyéni képviselő-jelöltje is az önkormányzati választásokon, és többször bírálta a Tüke Busz Zrt. vezetőségét.

B. A. (Dunántúli Napló)

Elbocsátotta hétfőn a Tüke Busz Zrt. Hofekker Ferencet, a cég szakszervezetisét, aki – a cég szakszervezeti tagságának létszámából adódóan – teljes munkaidejében a szakszervezetis ügyekkel foglalkozott a cégnél, értesült a hírről a Dunántúli Napló. Hofekker, mint emlékezhetnek olvasóink, az egyik baloldali szervezet egyéni képviselő-jelöltje is volt Pécsett, és több ügyben is bírálta nyilvánosan a cég vezetését. Hofekkert korábban is elbocsátották már, perelni készült, de még előtte kiegyeztek vele, kapott visszamenőlegesen kártérítést, és visszahelyezték az állásába.

A nyáron aztán arról számoltunk be, hogy a Tüke vezetése fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, mert a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. hitelezői választmányának tagjaként megszavazta a PK Zrt. tulajdonában álló buszpark bérleti díjának megemelését is lehetővé tevő határozatot. A fegyelmi eljárás hírére Hofekker akkor úgy reagált, hogy a mélyen piaci ár alatt lévő bérleti díjak miatt valós veszélye volt annak, hogy egy másik közlekedési cég jobb ajánlattal elviszi a buszokat a városból.

A most azt mondta, bírósághoz fordul, s véleménye szerint nem a bérleti díj megemelése az igazi indok, hanem az, hogy a Tüke felügyelőbizottsági tagjaként többször jelzett problémásnak vélt ügyeket, s büntető-feljelentést tett a vezérigazgató ellen, valamint sokat bírálta a fonódó hálózat kialakítását.

Dr. Szalay Ferenc ügyvéd, a Tüke Busz Zrt. képviseletében eljárva azt írta lapunk érdeklődésére, hogy nyár közepén értesültek arról, hogy Hofekker Ferenc, cégük szakszervezeti vezetője „megpróbálta ellehetetleníteni a Tüke Busz Zrt.-t, mint közszolgáltatót, veszélyeztetve ezzel Pécs közösségi közlekedését és a buszsofőrök munkáját is”. Hozzátette: július 29-i keltezésű, hivatalos dokumentumokkal rendelkeznek e tényről, amelyekből az is kiderült, hogy mindezt önös érdekből teszi.

A megismert dokumentumok és tények miatt Hofekker Ferenccel szemben fegyelmi vizsgálat indult. Elmondta: az alapos vizsgálat minden kétséget kizáróan megállapította, hogy Hofekker Ferenc egy ellenérdekű gazdasági társaság érdekeit képviselte a munkáltatója, a Tüke Busz Zrt. érdekei helyett és Hofekker komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy lehetetlen helyzetbe hozza a Tüke Buszt, mit szolgáltatót. Többek között azt akarta elérni, hogy a Tükének évente 600 millió forintos többlet kiadást kelljen viselnie.

A fenitek miatt élt a társaság a rendkívüli felmondással, mivel elfogadhatatlan, ami történt: súlyosan sérti mind a Tüke Busz Zrt. munkavállalóinak, mind a társaság, mind pedig a pécsi utazóközönség érdekeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!