Kultúra

2014.11.28. 15:56

A százéves tüzérségre emlékeznek Pécsett

Konferencián és kiállításon idézik fel az egy évszázada újjászervezett magyar tüzérség történetének legfontosabb eseményeit december 4-én Pécsett.

MTI

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság, a HM Hadtörténeti Intézet és a Janus Pannonius Múzeum eseménye 10 órakor kezdődik a baranyai önkormányzat Papnövelde utcai dísztermében, ahol az érdeklődők a konferencia keretében a téma legnevesebb szakértőinek előadásait hallhatják - áll a múzeumnak az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kiemelték: a nagyközönség számára is nyitott rendezvényen kiemelten és közérthetően foglalkoznak Szent Borbálával, a tüzérek védőszentjével, a tüzérség 1913 és 1990 közötti történetével, Pécs és a hadsereg kapcsolatával, emellett "előzményként" szó lesz az 1848-49-es szabadságharc honvéd tüzérségéről is.
A Magyar tüzérség a XX. században című időszaki kiállítás 15 órakor nyílik a Csontváry Múzeumban. A március végéig látogatható tárlat fontos része a tüzérségnek az első világháborúban betöltött szerepe.

A korabeli fegyverek, felszerelési tárgyak, dokumentumok, fényképek és különböző ábrázolások közel hozzák a látogatóhoz a felidézett korszakok eseményeit, bemutatják a folyamatosan fejlődő haditechnikát - jegyezték meg. Hozzátették: a kiállítás kitér a fegyvernem szervezésében beállt változásokra is és megmutatja a katonát, az embert, aki tüzérként szolgálta hazáját.   
A múzeumban kiemelt műtárgyként látható egy a markolatkosarán Szent Borbála-ábrázolással díszített tüzértiszti szablya, amely egyszerre fegyver, műalkotás, a tüzéri és a katonatiszti mivolt jelképe - közölték.

Kitértek rá, hogy a tárlat célja a tájékoztatáson és az érdeklődés felkeltésén kívül az is, hogy olyan esztétikai élményt nyújtson, amely a közönséget a látottak továbbgondolására, további információk keresésére készteti.
A rendezvénysorozat zárásaként, 17 órakor a Honvédelmi Minisztérium, a Bányászok Érdekvédelmi és Kulturális Egyesületének, Pécs városának, és a Baranya Megyei Védelmi Bizottság képviselői megkoszorúzzák Szent Borbálának a Budai Vám és az Üszögi út között található emlékművét - olvasható a múzeum közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!