Közélet

2014.12.19. 17:15

Nehezen igazodnak el a betegek az ügyeletek útvesztőjében

A komplex sürgősségi betegellátás szeptember vége óta a 400 ágyas klinikán történik, a volt megyei kórházban maradt a felnőtt-háziorvosi ügyelet, míg az azonnali baleseti ellátásra szorulókat az Akác utcában fogadják. A betegek nehezen igazodnak el a helyszínek között.

Wald Kata (Dunántúli Napló)

Közel három hónapja kezdte meg működését a 400 ágyas klinikán az új sürgősségi osztály. Ugyanakkor továbbra is működik a baleseti ellátás az Akác utcai klinikai tömbben, a háziorvosi ügyelet a volt megyei kórházban található. Több olvasó is megkereste lapunkat, mert az új sürgősségi megnyitása óta nem látják tisztán, milyen panasszal melyik intézménybe menjenek.

– A komplex sürgősségi betegellátás szeptember 29-e óta a 400 ágyas klinikán történik – válaszolta kérdésünkre Kresák Gergely, a Klinikai Központ Főigazgatói Hivatalának megbízott vezetője. – Itt fogadják az általános sürgősségi esteken túl a neurológiai, a fül-orr-gégészeti, az urológiai és a belgyógyászati eseteket is, ahogy erről egyébként a lehető legtöbb fórumon folyamatosan tájékoztatjuk a betegeket – tette hozzá.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön elégedett a pécsi ügyeleti rendszerrel az egészségügyben?
---------------------------------------------------------------------------

A baleseti ellátás az Akác utcai tömbben maradt. Ha tehát valaki traumatológiai jellegű ellátásra szoruló sérülést szenved, továbbra is oda kell mennie. A jövő év folyamán azonban ebben is lesz változás, hisz a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika visszaköltözik eredeti helyére, a 400 ágyas klinikára, az egykapus sürgősségi ellátás projekt részeként. Akkortól kezdve tehát a gyerekgyógyászati, a szülészeti és az akut pszichiátriai eseteket kivéve minden sürgősségi beteget ott, az új Sürgősségi Befogadó Osztályon fognak ellátni.

A térségi háziorvosi ügyelet továbbra is a Rákóczi úton, a volt megyei kórház épületében működik, a pécsi és térségi betegek számára.

Csak ha valóban sürgős!

Az új Sürgősségi Betegfogadó Osztályt a sürgősségi ellátás igényeinek megfelelően alakították ki, amihez korszerűsített eszközpark és modern diagnosztikai berendezések is társulnak. Kiemelt szintű kórházként főleg Pécs és a megye sürgősségi eseteinek ellátása a feladatuk. Elsődlegesen azokat fogadják, akik életveszélyes állapotban vannak, vagy mielőbbi orvosi ellátásuktól függhet, hogy a későbbiekben szenvednek-e maradandó egészségkárosodást. Akik ennél enyhébb tünetekkel fordulnak hozzájuk, hosszabb várakozásra számíthatnak.

Mit hol keressünk?

A 400 ágyas klinika Sürgősségi Betegfogadó Osztályának (SBO) címe: Pécs, Ifjúság útja 13. Az SBO ambulancia a 72/535-850-es telefonszámon érhető el. A baleseti sebészet elérhetősége: Pécs, Akác utca 1. (a volt Honvéd-kórház épülete), telefonszáma: 72/536-800.

A Pécsi Többcélú Kistérségi Társuláshoz tartozó települések felnőtt-háziorvosi ügyelete Pécsett, a volt megyei kórházban, a Rákóczi út 2. alatt található. Hétvégeken egész nap, hétköznapokon 15-től másnap reggel 7 óráig fogadják a betegeket. Telefonszám: 72/515-104.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!