Kultúra

2014.12.20. 11:23

Meghalt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész

Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be Pécsett a Vasváry-házban.

Dunántúli Napló

Balatonberényi otthonában szombat reggel 7 órakor hosszan tartó súlyos betegség következtében meghalt Lantos Ferenc Kossuth-díjas festőművész, grafikus, művészpedagógus, Pécs díszpolgára, akinek életművét állandó kiállítás mutatja be Pécsett a Vasváry-házban. Lantos Ferenc 1959-ben létrehozta a Pécsi Művészeti Szakközépiskola képzőművészeti tagozatát, 1968-ban a Pécsi Műhely nevű képzőművészeti csoportot, 1985-ben az Apáczai központ művészeti iskoláját, 1992-ben a Martyn Ferenc Művészeti Szabadiskolát.

2000 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja. Félszáz egyéni és közel másfélszáz csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön. Feleségével, Apagyi Mária zongoraművésszel, zenepedagógussal évek óta Balatonberényben alkottak.

Búcsúzóul néhány gondolatot idézünk a festőművész legutóbbi Dunántúli Naplónak adott interjújából: „Az maga a halhatatlanság, ha az embernek még életében állandó tárlata nyílik. Engem soha nem érdekelt semmiféle művészi csoportosulás, csak az foglalkoztatott, ami körülöttem van. A célom az volt, hogy a világról szerezhető vizuális összefüggéseket megpróbáljam mindenki számára  érthető rendszerbe foglalni.”

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!