Közélet

2015.01.02. 12:36

Aki nem fizet, nem liftezik egyes komlói társasházakban

Több házibulinak is helyszínei voltak a komlói tízemeletesek szilveszterkor. Érte is meglepetés a távolról érkezőket akkor, amikor megtudták, hogy egyes lépcsőházakban mobiltelefonnal működik a lift.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

A technikai megoldást azokban a lépcsőházakban vezették be, ahol a lakók egy része huzamosabb ideje nem tudott, vagy nem akart közösköltséget fizetni. Őket ezzel a módszerrel kizárják a lifthasználatból. A fizető lakók mobilszámait egy telefonos rendszerben rögzítik, majd társítják a felvonó mobilszámával. Ha valaki használni akarja a liftet, felhívja a megadott mobilszámot, majd amikor kicsörög, a lift hívógombjának megnyomásával tudja az adott emeletre hívni a felvonót.  

A lift e nélkül nem működik. A korlátozást a társasház kezelője, a közös képviselő vagy a házmester tudja feloldani, ha szükséges (például költözésnél). A probléma akkor van, ha valakinek lemerül a mobilja, esetleg otthon felejti. Ilyenkor marad a gyaloglás a fizető lakóknak is.

A lift átépítése több százezer forint, de az emeleten lakókat hamar a tartozásaik kifizetésére ösztönzi. A találmány egyébként egy helyi céghez köthető, amely szabadalmaztatta is ötletét. A technikai megoldást jelenleg 7 társasházban alkalmazzák Komlón.

A nol.hu információi szerint a beruházás a komlói Ifjúság Lakásfenntartó Szövetkezet tavalyi beruházása már bőven meg is térült: 4 millió forintot hozott, mivel a hét ház közös költséggel tartozó lakóinak több mint a fele pár hónapon belül rendezte hátralékát.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!