Közélet

2015.01.02. 18:28

Fenyvesi Csaba a nyomtalanul eltűnt maláj repülőgép titkát kutatja

Az ismert pécsi ügyvéd, Fenyvesi Csaba egyetemi docens szerint nem zárható ki, hogy a kapitány szándékosan okozta a tavaly márciusi katasztrófát.

M. B. (Dunántúli Napló)

Tavaly március 8-án a Malaysia Airlines Boeing 777-200 típusú, menetrend szerinti gépe Kuala Lumpurból szállt fel, fedélzetén 239 emberrel. A másodpilóta utolsó, nyugodt hangú üzenetében jó éjszakát kívánt, majd először nyugat felé fordították a gép orrát, aztán 13 ezer méter fölé emelkedett, ahonnan szinte zuhanásszerűen hétezer méterre ereszkedett. A gépről az utolsó jelet akkor fogták, amikor már mélyen óceán fölött, vagy az alatt volt.

Azóta sem tisztázódott, mi történhetett. Számos verziót állítottak fel, az ismert pécsi ügyvéd, dr. Fenyvesi Csaba terjedelmes tanulmányában maga is válaszokat keresett a rejtélyre.

– Az adatok alapján minden természeti és műszaki csapás kizárható. Ez idáig egyetlen verzió maradt, amelynek nem látjuk a túlzott gyengeségeit – nyilatkozta az egyetemi docens.

A tanulmány rámutat, hogy az úgynevezett negatív nyomok (vagyis az olyanok, amelyek hiányoznak, de normális esetben lenniük kellene) ebben az esetben is nagyon fontosak. Ezek az el nem indított vészjelzések a személyzet és a digitális készülékek garmadájával bíró utasok részéről – elképzelhető, hogy már nem volt senki, aki megküldje azokat.

Ennek az lehet a magyarázata, hogy csak egy ember maradt a fedélzeten, a kapitány. A másodpilótát a kabinon belül ezerféle módon elnémíthatta, az első elfordulás utáni gyors emelkedéssel pedig tudatosan oxigénhiányos állapotot teremthetett, ami az utasok vesztét okozhatta.

A tanulmány megállapításai szerint a gép irányítójának az volt a célja, hogy minél előbb az óceán fölé érjen, ahol kibújhatott a radarok látóköréből, de az sem kizárt, hogy – tekintettel az üzemanyag végességére – esélyt sem kívánt magának adni, hogy visszafordítsa gépét, és ezt ne tehessék meg a katonai gépek sem, ha netán elérték volna.

Ez a verzió Fenyvesi Csaba szerint egyelőre egyetlen adattal sem cáfolható, ugyanakkor bizonyosnak sem mondható. A rejtély megoldását a gép roncsainak megtalálása segíthetné elő, illetve az is, ha kiderülne, mi motiválhatta esetlegesen a kapitányt a gép hullámsírba vezetésére. „A „legnagyobb rendőr ugyanakkor a véletlen”, vallja Fenyvesi Csaba arra utalva, hogy bármikor beeshet a kutatásba-vizsgálatba egy olyan információ, ami mindent megmagyaráz, rávilágít az összes kérdésre, és a válaszokat is tálcán nyújtja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!