Kultúra

2015.01.18. 10:10

Szulejmán sírja: tavasszal már ásatások is lesznek

Minden remény megvan arra, hogy az I. Szulejmán szigetvári türbéje utáni kutatás eredményesen záruljon 2016 őszére, a várostrom 450. évfordulójára.

K. E.

A programot kísérő tudományos munka a tél végéhez közeledve újra felgyorsulhat. Mint ismeretes, tavaly a csoport az új módszerekkel folytatott kutatás keretében fellelt írásos emlékek, geofizikai mérések, első fokon elvégzett régészeti munkák által mutatott összkép alapján a türbéhez kapcsolódó komplett oszmán várost, Turbékot találta meg.

Az 1570-es években épült és az 1680-as évek végén elpusztult város felfedezése azért különleges, mert az oszmánok általában nem hoztak létre településeket, hanem a már meglévőkbe költöztek. A geofizikai vizsgálatokat követően idén a helyszíni ásatásokkal folytatódhat a munka. A Szigetvárnál elhunyt szultán síremlékének megtalálására irányuló kutatások támogatásáról és a helyi török kori műemlékek felújításáról 2012 őszén állapodott meg a város a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökséggel. Törökország a türbe keresését 50 ezer euróval, a török ház helyreállítását 70 ezer euróval, a Szulejmán szultán dzsámi rekonstrukcióját pedig 2 millió euróval segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!