Kultúra

2015.01.29. 15:28

Nótázva és mosolyogva alakít közösséget

Szentgyörgyváry Péter igazi közösségi ember. Mosolyogva igazgatja a Vivat Bacchus énekegyüttest, és a pécsi VOKE Vasutas Művelődési Házat is, így érthető, hogy a „Vasutas” nyerte el a Magyar Kultúra Napján a közösségi művelődés nívódíját.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Legutóbb úgy találkoztam a Szentgyörgyváry családdal, hogy a hegynek föl biciklizett Botond, Blanka, Benjámin és az édesapa, aki mosolyogva, vidáman biztatta a társaságot. Igencsak alliterálnak a gyermeknevek, s a napokban várható kistestvér is illeszkedik majd a sorba, ő ugyanis Boróka lesz.

– Miért a „B” betűs névválasztás?

– Az első kettő véletlen volt, utána már figyeltünk rá. Nem volt egyszerű, mert öten vagyunk fiútestvérek, a nagy családban tizennégy gyermek van, minden második „B” betűs, szóval fogytán vannak a jó hangzású nevek. Édesanyánknál egyébként majdnem minden vasárnap találkozunk mindannyian, s olykor huszonhat fős a társaság.

– A közösségi élet tehát kódolva van, de most rátett egy lapáttal.

– Ebben a nívódíjban benne van minden nyugdíjas és aktív dolgozónk munkája, ugyanakkor beérett az a hároméves tevékenység is, amióta a házat irányítom.

– Mekkora most a Vasutas Művelődési Ház vonzásköre?

– Tavaly 140 ezren fordultak meg nálunk. Mi fogunk össze sok olyan egyesületet, klubot, melyeknek korábban az Ifjúsági és a Dominikánus Ház adott otthont. Kiemelten szolgáljuk a vasutas dolgozókat, de a nagyközönségnek is szervezünk programokat. Legutóbb Karádyműsorunk volt, most Máté Péter-estre készülünk.

– Milyen társaságokról van szó?

– Például a Net-nagyik Egyesületéről. Mert a „Kattints rá, nagyi!” országos mozgalom tőlünk indult el. Emellett a bridzsezőktől a kötőklubon át a vasútmodellezőkig legalább harmincféle társaság találkozik itt. A jó idő beköszöntével pedig arra készülünk, hogy hétről hétre jazzesteket tartunk a szabadtéri színpadunkon.

– Dalos az igazgató, gondolom az Europa Cantatból is kiveszik a részüket.

– Nálunk lesz a rendezvénysorozat önkénteseinek fesztiválklubja, jómagam a produkciós igazgatója vagyok a kórusok találkozójának. Nem akármilyen esemény jön július végén Pécsre, eddig már 38 országból 2600-an jelentkeztek be.

– Pörög a Vivat Bacchus is?

– Évente száz koncertünk van és 70 ezer kilométert utazunk. Most például újra Ákossal fogunk fellépni egy fővárosi jótékonysági esten. S ígérjük, idén nem marad ki a pécsi évzáró fellépésünk sem a Kodály Központban.

Vidám vezető otthon és a kultúrában is

Szentgyörgyváry Péter 1979-ben született Pécsett, s négy fiútestvére van. Felsőfokú óvópedagógiai, szociális munkás végzettségű, dolgozott is ilyen területeken. Tanult andragógiát is, most kulturális mediáció szakra jár. Az idén 14 éves Vivat Bacchus énekegyüttes alapítója és vezetője (a hattagú csapatnak hat nagylemeze jelent már meg), a Bartók Béla Férfikar énekese, a Voke Vasutas Művelődési Ház igazgatója 2012 óta. Három gyereke van, Botond 11, Blanka 9, Benjámin 5 esztendős. Felesége, Magdolna gyógypedagógus a Frankel Leó utcai iskolában.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!