Közélet

2015.02.07. 18:10

Vizsgálhatják a pécsi buszok leállítását

Kiakadtak az utasok a nem túl hosszú ideig tartó, de totális pénteki pécsi buszos leállás miatt. A Tüke Busznak külső szakértőként dolgozó civil szervezet szerint vizsgálatra van szükség, mert vannak kérdések, amit tisztázni kell, nem biztos ugyanis, hogy indokolt volt a buszok leállítása.

DN

– Egyelőre nem tudjuk, mi indokolta a pénteki teljes buszos forgalom leállítását, miképp gyűlhetett össze a Kertvárosban egymás mögött tizenkét busz, ennyi jármű ugyanis legalább 20-25 perc alatt torlódhat fel, amit véleményünk szerintünk a forgalomirányítás tudott volna megelőzni – közölte lapunkkal Pék Patrik, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület (PTKE) forgalmi referense. A Tüke Busznak egyes feladatokban, illetve az új menetrend kialakításában külső szakértőként segítő civil szervezet a szerintük példátlan pénteki eset miatt levelet írt a pécsi polgármesternek, sürgetve egy, az utazóközönség tájékoztatását is szolgáló vizsgálatot.

Mindemellett Pék Patrik azt mondta, a forgalomirányítás, főképpen ilyen kiélezett helyzetben mindig valós idejű döntést igényel, ezért a szakmai kérdésekre, illetve arra, szükség volt-e a forgalom teljes leállítására – még ha rövid ideig is tartott –, csak egy szakmai vizsgálat adhat kielégítő választ.

Mint ismert, pénteken a hóesés miatt valamivel több mint fél órára teljesen leállították a helyi buszközlekedést, amit sokan nehezményeztek az utasok közül, a PTKE pedig amiatt kereste meg a polgármestert, mert közben a Pannon Volán járatai közlekedtek Pécsett.

Paiger István, a Tüke Busz Zrt. megbízott vezérigazgatója viszont azt mondta, hogy felelős döntést hoztak, két autójuk folyamatosan járta a várost, de rajtuk kívül a menetben lévő buszsofőrök is folyamatosan tájékoztatták az útviszonyokról a forgalomirányítást. Természetesen nagyon sajnálják azokat, akiknek a megállókban kellett hosszú ideig várakozniuk, de az utasok és a járművek épsége volt az elsődleges. A fővonalakon 37 perc után újraindították a buszokat, és a 2-es vonalán akkor álltak le, amikor a Zsolnay-dombon egy balest történt. Megjegyezte, hogy ekkor a Pannon Volán járatai sem közlekedtek ezen a vonalon. Annyit tehettek, hogy a kényszerű leállást a lehető legrövidebb időre szorították le, azon utasaikért pedig, akik végállomásokon várakoztak még pluszban annyit, hogy ez idő alatt a fűtött buszokra felszállhattak a végállomásokon az utasok. A megbízott vezérigazgató kiemelte, hogy a helyzet utólag újragondolva, és elemezve, szerinte végig jó döntéseket hoztak, amit bizonyít, hogy szerencsére sem utasok, sem járművük nem sérült meg a nem mindennapi útviszonyok ellenére sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!