Gazdaság

2015.02.10. 18:48

Sztrájk: egy órára letették a kést a Pick dolgozói

A szakszervezet az ellentételezés nélküli több munkát nehezményezi a Pick Zrt. pécsi üzemében.

K. E. (Dunántúli Napló)

Egy órás figyelmeztető sztrájkot tartottak kedden 11 óra és dél között a Pick Zrt. pécsi üzemének dolgozói. Az érdekképviselet tájékoztatása szerint a konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki. A munkáltató a korábbi 3200 db/műszak félsertés feldolgozást 3600 db-ra, sőt alkalom adtán azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki.

A figyelmeztető sztrájk előtt, az elmúlt héten a munkavállalók nem tudtak megegyezni a Pick vezetésével. A munkáltató május 1-jére ígért megoldást, a dolgozók viszont már március elejére szeretnék megnyugtatóan tisztázni a vitatott kérdést.

– A Pick vezetése meglepetéssel értesült a cégnél működő szakszervezetek egyike, az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete által szervezett sztrájkról. Az ÉMFSZ delegációjával 2015. február 3-án – megítélésünk szerint – konstruktív légkörben lefolytatott, hosszú tárgyalás során a felvetett témák egy részében sikerült közös nevezőre jutni. Ahol nem tudtunk azonnal megegyezni, ott is meghatározásra kerültek a fő irányok és a következő hetek teendői. A cégvezetés részéről a sztrájkot szükségtelennek ítéljük meg, hiszen az egyeztetésen elfogadott megoldások részleteinek kidolgozása és bevezetése folyamatban van, míg a nyitott kérdésekben kompromisszumra törekszünk – reagált közleményben lapunk érdeklődésére a Pick.

Bibók István, a sztrájkot szervező Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete elnökének véleménye szerint további, jóval hosszabb munkabeszüntetés is következhet, amennyiben nem születik megállapodás a teljesítménynöveléssel arányos béremelésről.

Másként látják

Az érdekképviselet tájékoztatása szerint a Pick többi üzemében, így például Baján is hasonló problémák vannak. A cégvezetés álláspontja szerint ugyanakkor a vállalat üzemeiben dolgozó, több mint 2800 fő (közülük a mintegy 170 sztrájkoló) munkáját megbecsülik és elismerik, amint azt az elmúlt néhány évben történt – különösen a konkurens húsipari vállalkozásokhoz képest jelentősnek mondható – béremelések is igazolják. A cégnél tervezett idei bérfejlesztésekhez viszont még további idő szükséges.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!