Közélet

2015.02.17. 12:26

Sztrájkra készülnek a bérek emelését követelő volánosok

Az esetleges sztrájk érintené Baranya megye autóbuszos tömegközlekedését is.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Nem született megállapodás az érdekképviseletek és a régiós Volán-társaságokat tömörítő cég között, így a tömegközlekedési cégek dolgozóinak munkabeszüntetése sem lehetetlen. Az esetleges sztrájk érintené Baranya megye autóbuszos tömegközlekedését is.

Mivel a munkáltató, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ nullaszázalékos béremelésre tett javaslatot, ezért a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet azonnal megalakította sztrájkbizottságát, és 2015. március 23-tól március 28-áig ötnapos sztrájkot hirdetett. Az érdekvédők 6,5 százalékos béremelést követelnek.

Értesüléseink szerint a volánosok a következő régiós bértárgyalást február 25-re tűzték ki.

A hírek szerint országos demonstrációra készül a volt volánbuszosokat képviselő Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége is, ha nem sikerül megállapodniuk a béremelésről. A szakszervezetek szerint most az gátolja a megegyezést a munkáltatói képviseletekkel, hogy a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ragaszkodik az úgynevezett tervezési irányelvekhez, amelyek szerint a bérekre 2014-ben szánt pénz nem emelkedhet idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!