Közélet

2015.02.21. 13:04

Hűtőcsere: van választás, ha nem kapható a nyertes

A program nyerteseinek 30 napjuk van megvásárolni a készüléket, ezért nem mindegy, lehet-e rendelni az elnyert készüléktípusokat.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Túlságosan is sikeres volt a hűtőcsere-program: lapunkhoz több panasz érkezett nyertesektől, hogy nem kaptak abból a típusból, amelyre elnyerték az állami támogatást. Merthogy többféle hűtőt sem lehet éppen kapni azokból, amelyek a program indulásakor bekerültek a választható, megpályázható fridzsiderek körébe (pályázni a múlt ősztől ez év február elejéig lehetett). Ez amiatt fontos, mert a pályázók elvileg konkrét típusra kapták az állami támogatást.

A panaszok szerint több baranyai áruházban is jóval drágább hűtőt ajánlottak fel a műszaki eladók a megpályázott helyett. Volt olyan, ahol többeknek az 55 ezer forintos készülék helyett 105 ezreset kínáltak – merthogy cserére a programban szereplő termékek között azért van lehetőség, csak az előírt minimális energia-megtakarításnak kell teljesülnie. Az egyik legproblémásabb az egyik legolcsóbb típus volt, mert arra nagyon sokan pályáztak, ráadásul – mint megtudtuk – ennek a gyártója kivonulóban van az országból.

Több más típussal is vannak gondok, mert – mint az egyik eladó fogalmazott – a gyártóknak nem szólt senki időben, hogy ennyivel több készülék fogyhat a szokottnál. Volt, ahol egy típusból nyolcszázat rendeltek, de csak százharmincat kaptak. Mindemellett voltak olyan üzletek, ahol azt mondták az eladók, hogy érdemes a nyerteseknek előre megnézniük, milyen típusú készülékek lehetnek a kiváltó cikkek. Erre az interneten előzetesen van lehetőség, a támogatási papíron szereplő kódjukkal le lehet ezt ellenőrizni. Szerintük egyes helyeken most megpróbálják a korábban felhalmozott készleteket, esetleg drágább típusokat eladni, miközben hasonló árúakat is be lehet szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!