Közélet

2015.02.24. 18:17

Pécsi városi cégek: a Biokom alá kerülhet a Tüke Busz

A pécsi önkormányzati cégek szervezeti átalakításáról hozhat újabb, nagy horderejű döntéseket a csütörtökön esedékes közgyűlés.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Az önkormányzati cégek szempontjából sorsfordító döntéseket hozhat csütörtökön a pécsi közgyűlés: a helyi autóbusz-közlekedés megszervezésére a városüzemelési feladatok is ellátó Biokom Nonprofit Kft. jelölhetik ki, valamint állásfoglalás születhet arról, hogy elkezdik a tárgyalásokat a Tettye Forrásház Zrt. valamint a Baranya-Víz Zrt. egyesüléséről.

Előbbi döntéssel lényegében eldől, hogy a Tüke Busz elveszíti önállóságát, a jövőben a Biokom leányvállalataként működhet majd. Az előterjesztés szerint az átszervezés célja a hatékonyabb és gazdaságos működés feltételeinek megteremtése, a közvetlen kontroll mellett a hasonló jellegű tevékenységek egyesítésével (például: HR, gazdálkodás, jogi feladatok). Az előterjesztés arról nem tesz említést, hogy mindez jár-e elbocsátásokkal, azonban nem kell különösebb jóstehetség annak megállapításra, hogy igen, ami elsősorban középvezetőket érinthet.

Egy kézbe kerülhet az irányítás – óriáscéget hozhatnak létre

A döntéssel a Tüke a Biokom – ami információink szerint később új néven működhet – irányítása és felügyelete alatt tevékenykedhet tovább. Dolga a cég által megrendelt feladatok végrehajtása lesz, amiben az önálló divízióként működő Mobilitás Központ is közreműködik. Vagyis a Tükénél maradnak a buszok, a sofőrök, a javítóműhelyek, minden más, többek között a szervezési feladatok, a menetrend kidolgozása a Biokom kezébe kerül, csakúgy, mint a jegy- és bérletbevételek, a támogatások, amiből a Tükének kiegyenlítik az elismert költségeket.

Ennél jóval később kerülhet sor a Tettye Forrásház Zrt. és Baranya-Víz Zrt. egyesülésére, persze csak akkor, ha a tárgyalások eredményesek lesznek. A Baranya-Víz a Mohács-Víz Kft. és Sziget-Víz Kft. jogutódjaként jött létre, a megyében csaknem kétszázezer háztartásban, kétszáznégy településen szolgáltatja az ivóvizet – a két cég integrációjával a régió legnagyobb szolgáltatója jöhetne létre, feltehetően ez az egyik mozgatórugója a tervnek. A Tettye jelenleg minden követelménynek megfelel, a tizenöt év alatt megvalósítandó kötelező fejlesztések költségei azonban elérhetik az ötvenmilliárdot.

Kivásárolták az államot

A közgyűlés már korábban is hozott olyan döntéseket, amelyekkel tiszta viszonyokat igyekeztek teremteni a város cégei közül azokban is, amelyekben az államnak is volt tulajdonrésze. Ezeket megvásárolták, így már az önkormányzaté az EUNet 2000 Regionális Informatikai Nonprofit Kft., az Innovációs és Technológia Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. és a Pécs-pogányi repülőteret működtető cég. Utóbbi, valamint az önkormányzatnak az Orfű Pécsi-tó Nonprofit Kft.-ben meglévő részesedése – tekintettel a Mobilitás Központ létrejöttére – a Biokom tulajdonába kerül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!