Közélet

2015.02.26. 09:58

Sztrájk miatt leállt a Pick pécsi gyára

Öt és fél óra után indult újra a termelés, miután a szakszervezet megállapodott a Pick Zrt. helyszínre érkező vezérigazgatójával.

BAMA

09:58 - Reggel óta áll a Pick pécsi gyára

A február 10-én megtartott egyórás figyelmeztető sztrájk után ma reggel 6 órától teljes, határozatlan idejű sztrájkba kezdtek a Pick Szeged Zrt. pécsi gyárának munkavállalói - tudatta Fiedler Péter, a LIGA Szakszervezetek kommunikációs vezetője.

A konfliktus elsősorban a drasztikus teljesítménynövelés miatt alakult ki - áll a közleményben, amely szerint a munkáltató a korábbi 3200 db félsertés/műszak feldolgozást 3600 db-ra, sőt esetenként azt meghaladó mértékben emelte. Ezt a teljesítményt azonban semmivel nem honorálta, ami a munkavállalók közt elkeseredést, elégedetlenséget váltott ki. Ez az állapot tavaly nyár óta tart.

A sajtóközlemény szerint tovább fokozza a feszültséget, hogy a csontozóban azon a szalagon, ahol a PICK munkavállalói dolgoznak, a cég bérmunkásokat is foglalkoztat, akik magasabb bért kapnak, mint a jóval nagyobb tapasztalattal rendelkező munkavállalók.

Az üzemen belül a csomagoló részleget is érinti a probléma, hiszen a feldolgozott áru ott csapódik le, így a ma kezdődött munkabeszüntetéshez már az ottani alkalmazottak is csatlakoztak. A PICK több üzemében - így például Baján - is hasonló problémák vannak, írja levelében Fiedler.

A figyelmeztető sztrájkot, majd a kollektív munkaügyi vita eredménytelensége után a ma kezdődött határozatlan idejű sztrájkot az Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) szervezte meg. A munkabeszüntetésben mintegy 200-an vesznek részt, a gyár teljesen leállt.

10:57 - Pécsre érkezett a Pick Zrt. vezérigazgatója

A helyszínen – a pécsi üzemben – értük el Mózes Tibor érdekképviseleti vezetőt. Elmondta, hogy a telephelyre érkezett Nagy Endre, a Pick Zrt. vezérigazgatója, és munkavállalói fórumon tájékoztatja a dolgozókat. A fórum ezekben a percekben is zajlik. A cégvezető a vállalat fejlesztési elképzeléseiről, a munkakörülményeket javító intézkedésekről beszél, a bér kérdése azonban eddig nem került szóba.

Mózes Tibor elmondta, hogy a sztrájk úgy kezdődött, hogy a dolgozók be sem öltöztek a reggeli műszakra. A munkavállalók körében nagy az elkeseredettség és az elszántság, elsősorban a teljesítménnyel aránytalan bérezést, illetve a munkakörülményeket nehezményezik. Pécsett félsertéseket darabolnak, a munkafolyamat rendkívül megterhelő. Tavaly a napi norma 3200 darab volt, ami most már 3600 fölött jár, plusz kompenzáció nélkül.

A Pick alkalmazásban álló dolgozók 650-700 forintos órabért kapnak, ami a túlórák számától függően 90-120 ezer forintos nettót jelent egy hónapra. Nem javítja a hangulatot, hogy a szomszédos szalagnál bérelt munkaerő dolgozik, a szakszervezet tájékoztatása szerint az alkalmazottakénál nagyobb fizetésért.

A munkabeszüntetés nyugodt körülmények között zajlik. Az, hogy a dolgozók meddig folytatják, attól függ, hogy a cégvezető milyen ajánlattal áll elő a dolgozók képviselőivel később várható egyeztető tárgyaláson.

13:34 - Befejeződött a sztrájk, beindult az üzem

A PICK Szeged Zrt. pécsi üzemében ma reggel hat órától megkezdett, határozatlan időre meghirdetett sztrájk 11.30-kor befejeződött, a munkavállalók felvették a munkát, a termelés beindult - tudatta Fiedler Péter, a LIGA Szakszervezetek kommunikációs vezetője.

A sztrájk ideje alatt, a helyszínre érkező Nagy Endre, a PICK SZEGED ZRT vezérigazgatója a mintegy kettőszáz sztrájkoló munkavállaló véleményét meghallgatva tett javaslatot a konfliktus rendezésére - áll a közleményben. Ezt követően a sztrájkot meghirdető Élelmezésipari Munkavállalók Független Szakszervezete (ÉMFSZ) tárgyalódelegációja és a munkáltató kidolgozta a konfliktust lezáró megállapodás részleteit:
- a pécsi üzemben foglalkoztatott minden fizikai dolgozó részére 2015. február, március és április hónapra a cég havi 10.000 Ft értékű, összesen 30.000 Ft értékű juttatást utalvány formájában biztosít
- a bérrendszer továbbfejlesztésére, a bérek emelésére, a teljesítmény meghatározására vonatkozó, 2015. május 1-től hatályba lépő új bérrendszer bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat a felek rövid időn belül folytatják
- az új megállapodásig a csomagoló üzem területén dolgozóknak a túlórák a tárgyhóban kerülnek kifizetésre, a jelenlegi négy havi munkaidőkeret megtartása mellett
- a munkáltató mindent elkövet annak érdekében, hogy a létszámproblémákat megoldja.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!