Kék hírek, bulvár

2015.03.01. 17:54

Szakszervezet: sokszor a rendőrök sem kapják meg a túlórapénzt

Sztrájkoltak a pécsi húsüzem dolgozói, mert nem kapták meg a pluszmunkáért járó fizetséget. Orgovány Zoltán, a Független Rendőr Szakszervezet dél-dunántúli elnöke szerint azonban ez a rendőrségen sem ritka.

K. E. I.

A régiós elnök a Fejér megyei rendőrségi évértékelőt követően mutatott rá: bár sokszor elhangzik, hogy elég rendőr van az országban, csak Fejér megyében több mint 108 ezer túlóra keletkezett 2013-ban. Ha a létszám elegendő lenne, túlszolgálat nélkül is meg tudnák oldani a feladatokat. A túlórák nagy része ráadásul „nincs megváltva a törvényben megfogalmazottak szerint”. Orgovány Zoltán hangsúlyozta, valószínűleg az állomány lojalitásának köszönhető, hogy nem indulnak tömeges perek a meg nem váltott túlórák ügyében.

A helyzet természetesen nem csak Fejérben, de a többi másik megyében, így Baranyában is fennáll. A szakszervezeti elnök lapunk kérdésére elmondta, Baranyában 42 742 túlórát rendeltek 2013-ban. Ezeket vagy ki kell fizetni, vagy „csúszóban” kell kiadni. Utóbbira azonban csak 30 napig van lehetőség, utána egyedül a kifizetés marad. A gond az, hogy a túlórákra gyakran nem jut elég pénz a költségvetésben, így inkább a csúszót választják a parancsnokok, ami viszont azzal jár, hogy a rendőr ugyan előbb végez aznap, de elesik a pótlékoktól, vagyis a hónap végén a túlszolgálat ellenére is kevesebb pénzt visz haza. Ráadásul, a kieső rendőr helyére egy másikat kell betenni, aki szintén csak túlórában tudja ellátni a feladatot – vagyis a dolog kezdődik elölről.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre, hogy mennyi túlórát rendeltek el eddig 2015-ben a megyében, és hogy ezeket kifizették-e, azt a válaszolta, erre vonatkozóan „teljes körű adatokkal nem rendelkeznek”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!