Közélet

2015.03.05. 19:00

Pécsi „terápiára” érkezett Mácsai Pál

A pécsi Bizalom Pszichoterápiás Központ kulturális szalonjában időről időre híres tudósok, művészek mondják el véleményüket a lélektan és a kultúra viszonyáról. A múlt héten ötéves fennállását ünnepelte a Bizalom Szalon, az ország leghíresebb „pszichoterapeutájával”, a Terápia tévéfilmsorozat főszereplőjével, Mácsai Pállal.

Mészáros B. Endre (Dunántúli NApló)

– A filmes pszichológus vagy az ismert színész jött most Pécsre?
– A színész, aki sokat tanult a profi pszichológusoktól.

– Mi vitte az elismert színművészt és színházigazgatót ebbe a tévéfilmsorozatba?
– Az anyag minősége. Ez a felkérés ajándék, szakmai mérföldkő.

– Tavaly Kossuth-díjat kapott, és ezt követően úgy fogalmazott, veszélyes dolog ez, mert az ember elfelejthet kételkedni magában.
– Ezért igyekszem azóta is kételkedni. Tisztában vagyok vele, hogy az Örkény Színház presztízse hozta az elismerést. Ezért a díjat ott tartjuk a színházi társalgónkban, egy kis ablak mögött, Pogány Judit Kossuth-díja így már nem árválkodik egyedül.

– Hogy érzi, lesz előadásuk az idei Pécsi Országos Színházi Találkozón?
– Remélem, de szerencsére ezt nem lehet előre tudni, a titoktartás mindig korrekten működik. Erős évadunk volt, hat komolyan vehető bemutatóval – majd meglátjuk. Eddig két kivétellel mindig versenyben voltunk, amikor meg nem, akkor is itt voltunk az Off-programban. Mondhatom, hogy hazajárunk.

– Újabb öt évre megerősítették a napokban a színházigazgatói pozíciójában. Nem rezgett a léc, mondjuk, politikai okokból?
– Az ellenkezőjét tapasztaltam. Abszolút támogatást érzékelünk a városvezetéstől, évek óta, politikai hovatartozástól függetlenül. Mi azzal hízelgünk magunknak, hogy a munkánk minősége megvéd minket attól, hogy aggódnunk kelljen.

– A fővárosban is a mutatók, a közönségnövelő zenés, táncos előadások bűvöletében kell színházat csinálni?
– Budapest megengedheti magának, hogy specializálja a színházait. Így az Örkény prózai drámaszínház, vagy ha úgy tetszik, művészszínház, ahol zenés darabok csak indokolt esetben jelennek meg. Bár pont jövőre tervezünk egyet.

– Apja képzőművész volt, testvére zenekritikus, ön sokat szerepel irodalmi műsorokban. Nevezhetjük összművészeti embernek?
– A színház eleve összművészet. Jelen van itt az irodalom, a dráma, a zene, a tánc és a képzőművészet, sőt a dizájn is a kiadványokban. Mindemellett úgy fogalmaznék, a színjátszást és a rendezést leszámítva a többihez nem értek igazán, csak kialakult a szimatom.

A szakma csaknem minden díját megkapta

Mácsai Pál 1961-ben született Budapesten. Édesapja Mácsai István festőművész volt, testvére Mácsai János zenetörténész. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban érettségizett, 1980-ban felvették a Színművészeti Főiskolára, ahol 1984-ben szerzett színészdiplomát, később elvégezte a főiskola rendező szakát is. A Nemzeti és a Madách Színház művészeként kezdte a pályafutását, 1993-ban szabadúszóvá vált. 2001-ben a Madách Kamara művészeti vezetője lett, mely 2004-ben Örkény István Színházzá alakult, azóta is a fővárosi teátrum igazgatója. Színészként, rendezőként számtalan díjat nyert, közkedvelt filmekben láthattuk. Örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának. Felesége jogász, két gyerekük van, Adél 5, Tamás 12 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!