Közélet

2015.03.06. 17:38

A mesterfodrászok valódi mestere

Vajon mit tud a mesterfodrászok mestere? Az utánpótlás-nevelésben bizonyosan kiemelkedő eredményeket, hiszen most az Év szakképzési díját kapta meg Rendeczki Lajos, aki egyébként bejárta már egész Európát, mint a nemzetközi fodrászversenyek egyik rendszeresen felkért zsűritagja.

Mészáros B. Endre

– Ki a jó fodrász? Aki ismeri a divatos frizurákat és vágási technikákat, vagy akinek mindig akad egy-két különleges ötlete? Netán inkább az, aki tökéletesen alkalmazkodik a vendég kéréseihez?
– Szépen megfogalmazta a legfontosabb kritériumokat, mert ezek mind együtt adják az igazi mesterfodrászt. A vendégnek van egy elképzelése, a saját tapasztalatait és a látott újdonságokat vegyítve, a fodrásznak pedig friss információja és kidolgozott technikája, hogy miként és mit lehet ebből megvalósítani. Egyszerű így elmondva, de elég egy másképp álló forgó a fejtetőn, aztán máris mindent újra kell gondolni.

– A fodrászversenyek állandó résztvevője zsűritagként, trénerként és szervezőként. Nézzük a másik oldalt is: kinek van jó haja?
– Mindenkinek. Mindegy, hogy vékony vagy vastag szálú, mind másra jó.  A versenynek csak egy megszívlelendő szabálya van, oda fiatal hölgyet, férfit ültet a székbe a fodrász, egyrészt mert így mutatós, továbbá akkor sokkal rugalmasabb hajkoronával dolgozhat.

– Egy jó fodrász talál ki új frizurákat?
– Nem, inkább csak ötvözi a sok hatást. Mert a trend folyamatosan változik. Ma például sokkal precízebben kell fodrászkodni, mint harminc évvel ezelőtt. A fodrász divatszakma ma is, ám elnőiesedett a pálya. Ez azért gond, mert a férfi fodrász mindig a nőt igyekszik láttatni, a női fodrász pedig inkább a frizurát.

– Mi most a divat?
– Inkább csak irányzatok említhetők. A színből a szőke és a vörös, a vágásban a szabadkézzel, ollóval végzett. Persze a fantáziadús hajszobrász elmaradhatatlan hozzá.

– Nem hívták még külföldre dolgozni?
– Amikor tehettem volna, akkor még nem lehetett, ma meg már minek, jól érzem magam itthon is a bőrömben. De ha most lennék fiatal, elmennék, elsősorban azért, hogy szakmailag új dolgokat lássak.

– A fodrász hazamegy, és esténként divatlapokat olvas?
– Én amikor csak tehetem, a vitorlásszenvedélyemnek hódolok, Orfűn vagy a Balatonon. Van egy kis sporthajóm, kétszemélyes 470-es jolle, negyven éve ebben a hajóosztályban ügyködöm. Hozzátenném, ezen a szinten ez a sport csaknem ingyen van, az élmény viszont megfizethetetlen.

Német mesteriskola, európai versenyek

Rendeczki Lajos 1944-ben született Pécsett. Az 500-as számú Szakképző Iskolában tanulta meg a fodrászat alapjait, mesteriskolába járt Németországban, és Budapesten gyakorolt több elismert helyen. Egykor maga is versenyzett, napjainkban nemzetközi fodrászversenyek zsűritagjaként utazza be Európát, trénerként pedig a tanítványai szerepelnek mindenfelé a nagyvilágban. Jelenleg a Petőfi utcában van fodrászüzlete, fia, Roland 42 éves, de messze esett az alma a fájától, csak a technikai érdeklődés közös, ő ugyanis autószerelő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!