Közélet

2015.03.14. 08:14

Weöres Sándornak vajon tetszene az asztalkáján lévő könyv?

Nincs magyarázat a sokat bírált szoborra írt szövegre. Titkolják a helyszíni bírálat idejét is.

Babos A. (Dunántúli Napló)

Még nem készült el tudomásunk szerint a pécsi Weöres Sándor-szobor utolsó, kötelező bírálata, amelyet a város megrendelt a MANK-tól, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.-től. A helyszíni bírálatkor a Király utcai helyszínen is megtekinti egy zsűri az elkészült művet. Mindez fontos, mert a szobrot korábban sok kritika érte értelmiségi és művészi körökből vitatott műfaja és minősége, a művész és a mű pályáztatás nélküli kiválasztása, és a szerencsétlennek gondolt helyszín miatt. Egry Dóra, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. fejlesztési igazgatója december elején beszélt arról, hogy megrendelték a zsűriztetést.

Hivatalosan nem tudunk többet, mert a száz százalékos állami tulajdonban lévő MANK-nál heteken át nem válaszoltak leveleinkre, majd közölték: nem nyilatkoznak. Heteken át nem válaszoltak lapunknak a városházán és a városfejlesztési zrt.-nél sem.

Márpedig a szobor egyik alkotóeleméről, a kávéházi asztalon elhelyezett könyvről is kérdeztük őket. Annak egyik nyitott oldala ugyanis olvashatatlan, szakemberek szerint rossz öntési technológia miatt, a másikon pedig több helyesírási hiba mellett történelmi tévedés is olvasható. Nem lehet tudni továbbá, milyen koncepció alapján írtak a könyvbe. Az egyik legdurvább hiba, hogy Weöres igazából az Erzsébet Tudományegyetemre járt, nem a jogutód Pécsi Tudományegyetemre, amit ráadásul Pécsi Tudomány Egyetemként, helytelenül írt le a művész. A szobrásznak, Kligl Sándornak felajánlottuk, hogy elküldjük a fotót a könyvről, de ezt visszautasította, mondván, már nem érdekli ez az ügy.

Sütő Ferenc pécsi szobrászművész, a műtervet elbíráló, a helyszínnel nem elégedett kétfős zsűri egyik tagja azt mondta, ők a könyvbe írtakat már nem is bírálták el.

„Nem méltó az íróhoz”

Suta, nyelvileg helytelen, és összevisszaság jellemzi – így foglalta össze az asztalkán lévő könyvbe írtakat megkeresésünkre Ágoston Zoltán író, a Jelenkor irodalmi folyóirat főszerkesztője. Teljesen idegen szerinte a műalkotástól, és a szobrászi gondolkodástól az, hogy egy szoborra ráírnak. Ágoston Zoltán sem fedezett fel logikus rendszert abban, amit a művész a könyvbe írt. Legalább ekkora baj szerinte, hogy a szobor nem méltó Weöres Sándorhoz, aki a modern magyar irodalom egyik legeredetibb, kiemelkedő alakja volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!