Közélet

2015.03.19. 18:32

Szulejmán emléke három köztársági elnököt hozhat Baranyába

Egy közelgő évforduló ad nagy lökést a magyar-török kapcsolatépítésnek, a török korból ránk maradt baranyai műemlék épületek megújulásának.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Egy esztendő múlva, 2016-ban lesz 450 éve, hogy a török ostrom alá vette Szigetvárt, hogy a vitézei élén a várból kirohanó Zrínyi hősi halált halt, és hogy a nagy hódító Szulejmán is jobblétre szenderült. Mivel a török uralkodónak máig óriási kultusza van országában, ezért éppen az ő személye miatt kap különös jelentőséget a jubileum: a török kormány a korábbi egyezmény alapján bőkezűen áldoz a méltó ünneplés előkészítésére.

Mint dr. Vass Pétertől, Szigetvár polgármesterétől megtudtuk, török kezdeményezésre Recep Tayyip Erdogan vállalja a Szigetváron kicsúcsosodó megemlékezések fővédnökségét. Magyar részről hasonló szerepvállalásra kérik fel Áder János köztársasági elnököt, és megkezdődtek a tárgyalások a horvát elnök, Kolinda Grabar-Kitarović meghívásának előkészítésére is. A közös ünnep előtt török kori műemlékek egész sora újulhat meg Pécsett és Szigetváron, a jubileum évében pedig a török vendégforgalom megtöbbszöröződése várható.

Az oszmán építmények restaurálási programjában három pécsi és három szigetvári műemlék is szerepel. Pécsett a Kazinczy utcában megtalált Ferhád pasa dzsámija, a gyermekkórház feletti Nyár utcában Idrisz Baba türbéje és a Kórház téren a Jakováli Hasszán dzsámi került be a programba (a Széchenyi téri dzsámi egy másik, az Egyházmegye által nyert pályázat révén már megújult). Jelenleg is folyik a fejlesztések előkészülete, de a munkálatok várható alakulásával kapcsolatosan tegnap még nem kaptunk tájékoztatást az önkormányzattól.

Szigetváron dr. Vass Péter polgármester elmondta, hogy a kisvárosban az egy évvel ezelőtti történelmi konferenciára megújult Török ház fejlesztése mellett a Zrínyi-várban található dzsámi – a török kori műemlék egy villámcsapás és tűz következtében veszítette el minaretjét – felújítására szánnak jelentős összegeket.

A beruházást úgy időzítenék, hogy mindenképpen elkészüljön a másfél év múlva esedékes évfordulóra, csakúgy, mint az erre az alkalomra a város határában lévő Magyar-Török Barátság Parkban külön erre az alkalomra tervezett Szulejmán-türbe emlékhely is. A közös ünnep keretében itt tiszteleghetnek majd a nagy szultán emléke előtt az idelátogató török turisták, zarándokok. A beruházásokat és a Szulejmán-kutatások folytatását a Török Miniszterelnökség alatt működő Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség finanszírozza.

Címkék#szigetvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!