Közélet

2015.03.25. 19:11

Megjelentek és máris támadnak az idei első szúnyogok

Szokatlanul korán, már március közepétől megjelentek az első szúnyogok. Ha az időjárás kedvez nekik, a tavalyinál is nehezebb lesz a védekezés ellenük.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Olvasóink is jelezték a szúnyogok korai megjelenését, többen közülük hitetlenkedve fogadták a nem várt vérszívók szokatlan, márciusi támadását. A lapunk által megkérdezett rovarszakértő már korántsem volt ennyire meglepve.

– A hirtelen felmelegedés hatására azonnal megjelenhetnek életterünkben a szúnyogok. Ezek a rovarok is áttelelhetnek egy-egy párás, fagymentes pincében, szuterénban, de a most megfigyelt jelenség kapcsán nem ilyen kósza szúnyogokról, hanem már idén kikelt egyedekről van szó – mondta érdeklődésünkre Sár József entomológus.

A rovarszakértő kifejtette, hogy mint minden rovar, a szúnyog is hidegvérű, 10 fok feletti hőmérsékleten, napsütés hatására aktivizálódik. Imágóként nem tud áttelelni, ugyanakkor a frissen kibújó példányok táplálékra éhesen jönnek a világra, és gyakorlatilag azonnal támadnak.

Ha tömeges jelenségről egyelőre nem is beszélhetünk, mindenképpen figyelmet érdemel, hogy Pécs és a megye több pontjáról is jelezték már a vérszívók megjelenését.

– A szúnyogok szaporodásának gyorsaságát legnagyobb mértékben az időjárás befolyásolja. Tartós meleg, illetőleg megfelelő páratartalom esetén gyakorlatilag nincs természetes gátja a szaporodásuknak. Ilyen korai megjelenés esetében, ha a fagyos szentek sem gyérítik számottevően az állományt, akkor bizony meglehetősen szúnyoginváziós év elé nézhetünk – mondta Sár József.

Az elmúlt tíz év archívumát vizsgálva kiderült, hogy utoljára 2007-ben számoltunk be a vérszívók korai megjelenéséről, azonban akkor is a mostaninál közel egy hónappal később, április közepén kellett először szembe nézni a szúnyogok támadásával.

Saját mérések, és lakossági jelzések alapján

A vérszívó rovarok már tavaly is nagyon sok bosszúságot okoztak a megyében, illetve a megyeszékhelyen. Az elmúlt évben Pécs körzetében júniusban kezdődött meg a gyérítésük, amikor napnyugta után gyakorlatilag már nem lehetett megmaradni a szabad ég alatt a város egyes területein. A szúnyogok idei korai megjelenése egyébként nemcsak baranyai sajátosság, ugyanis már a Balaton-parti településeket is foglalkoztatja az irtásuk megszervezése. Mint Lóczi Szidóniától, a Biokom szóvivőjétől megtudtuk, már Pécsett is megkezdődtek az előkészületek, a városüzemeltető cég ezekben a napokban kötheti meg a szerződést az idei gyérítést végző alvállalkozóval. A Biokom a lakossági jelzések, illetőleg a cég szakembereinek saját tapasztalatai és mérései (csípésszámlálás) alapján dönt a gyérítés elrendeléséről. Tavaly a légi, permetezős irtás volt a leghatékonyabb.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!