Sport

2015.03.30. 16:19

Gól nélküli döntetlen a görögök ellen

Dárdai Pál vezette magyar válogatott vasárnap este 0-0-t játszott a 2016-os Eb selejtezőjének 5. fordulójában. A bama.hu is a helyszínen nézte meg.

dg (bama.hu), fotók: dg

Ritka jelenség egy Magyarországon megrendezett akármilyen focimeccsen, hogy teltház előtt pörgethetik a labdát a csapatok. De gyorsan tegyük hozzá, hogy egy válogatott meccsen, egy 22 ezres arénában ez az elvárható minimum. Elsőbálozóként az Üllői úti stadionba hosszú percekig még így is csak pislogtam, mint hal a szatyorban. A Ferencváros stadionjára ha akarnék sem tudnék rosszat mondani, felzárkóztunk Nyugat-Európához, pont.

És szurkolásban is. Egyesek szerint ezt köszönhetjük a kártyarendszernek. Visszafogott tapsikálás, kellemes zászlólengetgetés a VIP-országban. (Egy teljes oldalhosszt foglalnak el a vip-ek: bronzok, silverek, goldok. Politikusok, Kálmán bácsik, médiacelebek.) Visszafogott hangulat van egyébként Angliában, Hollandiában is, és rend is van. Nem dobják fejbe a kapusokat pirotechnikai eszközökkel. Szóval a szervezett szurkolás hiányában ne is csodálkozzunk, ha 300 spártai (na jó voltak vagy 800-an) leszurkolja a többséget.

Ez persze nem teljesen igaz, mert egy-egy nagyobb helyzetnél a magyar hangorkán mindent elsöpör, nem beszélve a 22 ezer torokból előadott Himnuszról. A stadion akusztikája is frenetikus - mondom Nyugat-Európa.

No de a lényeg. Gól nélküli döntetelent láthattunk, egy meglehetősen unalmas 90 perc alatt. Baranyaiként már jó előre elhatároztam, hogy Dáradi Pálra, Gera Zoltánra (és ha lehetőséget kapott volna akkor Dibuszra is) fókuszálok. Kerényi kollégám javasolta is, hogy csak a kapitányt figyeljem egész este. Hányszor áll fel, majd ül le a kispadra, hogy mozog. Nos sokat nem kellett striguláznom. A kijelölt territóriuma jobb csücskében állt végig, a 31. percben ült le először a kispadra.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Dárdai a kijelölt négyzetben
[/caption]

Végig együtt lélegzett a játékkal, a csapattal: irányított, reklamált, kiabált. Pont, ahogy egy kapitánytól ez elvárható. Mióta vártunk már egy ilyen emberre a nemzeti 11 élén. És tegyük hozzá, remekül megszervezte a csapat védekezését.

Gera Zoliról pedig még a lelátón is többen azt mondták, eljárt felette az idő. Pedig nem. Lehet, hogy lassabb már, mint fénykorában, de így is megtréfálta párszor a görög tankot, Papadopoulost. Sőt volt egy nagy helyzete is. Az egykori pécsi labdarúgó a következőképpen értékelt:

– Nehéz mérkőzés volt, amelyen sokat kellett dolgozni. Most nem a játék dominált, az én teljesítményem is lehetett volna minőségibb. Az első félidőben volt egy lehetőségem, ami sajnos kimaradt. A végén is megnyerhettük volna a meccset, de nem sikerült. Ennek az egy pontnak is örülni kell, az pedig mindenképp jó, hogy a görögöket megfelelő távolságban tartjuk magunk mögött.

Eb-selejtező, F csoport:
Magyarország-Görögország 0-0
----------------------------

Groupama Aréna, 22 ezer néző, v.: Szergej Karaszjov (orosz)
sárga lap: Leandro (10.), Elek (55.), Pintér (79.), illetve Kone (64.), Fetfacidisz (65.)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Juhász Roland, Kádár Tamás, Leandro de Almeida - Elek Ákos (Pintér Ádám, 70.), Tőzsér Dániel - Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Dzsudzsák Balázs - Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 68.)
Görögország: Oresztisz Karnezisz - Szokratisz Papasztatopulosz, Kosztasz Manolasz, Vaszilisz Toroszidisz, Kosztasz Sztafilidisz - Kirijakosz Papadopulosz, Andreasz Szamarisz - Jannisz Fetfacidisz (Jannisz Janniotasz, 77.), Panajotisz Kone (Kosztasz Kacuranisz, 77.), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Kosztasz Fortunisz, 69.) -  Sztefanosz Athanasziadisz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!