Gazdaság

2015.04.07. 18:33

Harman: a felsővezetőket most választják ki

A Flextronics esetleges kivonulása alapjaiban befolyásolhatja az amerikai Harman munkaerő-toborzását a baranyai megyeszékhelyen.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

– Jelenleg a pécsi egység felsővezetőinek kiválasztása zajlik, csak ezt követően kezdődnek meg a termelésben és egyéb tevékenységi körökben foglalkoztatott munkatársak kiválasztása – tájékoztatta lapunkat Preiszlerné Schweighardt Erzsébet, a Harman Professional ügyvezetője. – Terveink szerint júniusban gyorsulhat fel ez a folyamat, a toborzás lebonyolításával pedig egy profi közvetítő céget, a Karrier Hungáriát bíztuk meg.

Az alkalmazotti létszám nyár eleji verbuválását egy új körülmény, a Flextronics esetleges kivonulása gyorsíthatja meg Pécsett. Az ugyancsak amerikai cég még az Elcoteq-kel együttműködve érkezett a városba, gyártósorai működtek a finn cég kertvárosi telephelyén, illetőleg Cserkúton is. Esetleges távozásával azonnal hadrafogható munkaerőt nyerhet a Harman.

Az amerikai hangtechnika-gyártó cég júliusra tervezi a gyártás elindítását Pécsen. Ennek előkészítéseképpen megrendelték a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, és a három és fél milliárd forintos barnamezős beruházás keretében megkezdődött a csarnok előkészítése, a gépsorok beszerzése. Mint korábban megírtuk, a fejlesztést az Elcoteq egykori Szilva utcai üzemében valósítják meg.

A pécsi gyár első körben kihangosításhoz szükséges keverőpultokat és azokhoz kapcsolódó eszközöket gyárt majd, ezért elsősorban hangtechnikusokat, mérnököket és technikusokat kívánnak alkalmazni, hiszen nagyon fontos a keverőpultok tesztelése és megfelelő beállítása. A magasan kvalifikált szakemberek mellett az indulástól további 280-300, a gyártásban résztvevő dolgozót keresnek, a létszám felfutását fokozatosan tervezik.

Azonnal hadra fogható, képzett munkaerő kell

Az előzetes információk szerint első lépcsőben (egy-két év alatt) néhány százig – a cég által is megerősítetten 400-450 főig – futhat fel az alkalmazottak létszáma. Továbbra is tartja magát az az álláspont – aminek a lehetősége már a helyszín keresésekor is felmerült –, hogy a Harman a későbbiekben esetleg Pécsre koncentrálná európai termelését, ami akár több ezer fősre is duzzaszthatja az alkalmazotti létszámot. A nagy munkaerőigényt támaszthatja alá a Szilva utcai gyárterület nagysága: a Nokia 4500, az Elcoteq 7000 főt is foglalkoztatott itt. A cég helyszínválasztását is nagyban befolyásolta a szabad munkaerő nagy számban való megléte, illetőleg a közép és felsőfokú oktatás a biztos és folyamatos utánpótlás érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!