Gazdaság

2015.04.14. 12:32

Eladósodva: Baranyában 45 ezer ember lakhatása van veszélyben

Míg Baranya és Tolna polgárainak eladósodottsága átlagosnak mondható az országban, Somogy ilyen értelemben kevésbé problémás a legfrissebb adatok szerint.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Minden évben elkészíti a lakosság eladósodottságát vizsgáló felmérését a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesülete. A jelenség fokmérője minden esetben az elindított, és a befejezett végrehajtások száma, a cégvilágban pedig az indított és a felszámolt vállalkozások alakulása.

A legfrissebb adatgyűjtés tanúsága szerint a folyamat lelassult, ugyanakkor még mindig nagyon magas a bedőlt hitelek és az ennek kapcsán veszélyeztetett vagyonelemek, különösen ingatlanok száma. A régió egészét nézve mintegy 65 ezer végrehajtási eljárás indult az elmúlt esztendőben, ezek száma valamennyi megyében emelkedett. Ennél sokkal riasztóbb, az ingatlanokat érintő végrehajtások magas, 25 százalék feletti aránya. A régió mindhárom megyéjében több ezer, az ingatlanok elvesztésével járó végrehajtási eljárás van folyamatban, ami az egyesület becslése szerint több tízezer ember otthonát veszélyezteti aktuálisan. A legrosszabb a helyzet Baranyában, ahol az egyesület nyilvántartása szerint hozzávetőlegesen 45 ezer ember lakhatása van veszélyben.

A vállalkozások megszűnésének is általános forgatókönyve az eladósodottság. Az elmúlt időszak trendje azt mutatja, hogy évente általában több mint kétszer annyi cég szűnik meg, mint amennyi megalakul.

Nem kevés bankjegy került a párnacihába az elmúlt hetekben

Nemcsak az eladósodottság folyamata változott gyökeresen az elmúlt időszakban, hanem a lakossági megtakarítási kedv is. Pénzügyi szakemberek szerint egyértelműen a válság hatásának köszönhető, hogy a sokszor felelőtlen kölcsönfelvételek helyett inkább félretesznek, takarékoskodnak az emberek. Ezt mutatják nemcsak a csökkenő számú hitelszerződések, hanem az egyre gyakoribb készpénzes vásárlások (nemcsak háztartási gépek, szórakoztatóelektronikai termékek, hanem autók és ingatlanok esetében is).

Az is megfigyelhető ugyanakkor, hogy a hétköznapi emberek markánsan átalakították megtakarítási szokásaikat – elsősorban a közelmúltban kirobbant bank- és brókerbotrány miatt. A hírek miatt nagyon sokan vették ki pénzüket nemcsak lekötött befektetéseikből, hanem bankszámlájukról is, és komoly alternatívaként merült fel a készpénz otthoni parkoltatása. Nem véletlen, hogy a jegybank és több hazai pénzintézet is kampányt indított a befektetői bizalom visszanyerése érdekében.

Aki tehette, menekült, sokkal kevesebb szerződést kötnek

Az eladósodottság ütemének lassulása mögött két tényező is meghúzódik. Egyrészt az, hogy kifutóban vannak a korábban tömegesen nemfizetéssel, majd végrehajtással végződő, kudarcba fulladt devizahitelek. A tapasztalat szerint aki élni tudott bármelyik kormányzati segítséggel – rögzített árfolyamgát, egyszeri végtörlesztés –, az mielőbb igyekezett megszabadulni az aránytalanul nagy terhet jelentő kölcsönkonstrukciótól, aminek eredményeként napjainkban már csak azok vannak ebben a körben, akiknek nem okoz gondot a részletek fizetése, illetőleg azok, akik semmilyen segítséget nem tudtak igénybe venni.

A lassulás másik összetevője, hogy a hitelválság kicsúcsosodása óta az ügyfelek és a bankok is lényegesen óvatosabbak egy-egy szerződés megkötése kapcsán. Az elvárt és kikötött biztosítékok miatt töredékére mérséklődött a megkötött hitelszerződések száma, és lényegesen csökkent annak kockázata is, hogy bedőljenek azok.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!