Gazdaság

2015.04.27. 09:10

Közösségi fejlesztésekben a Lafarge cementgyár

Helyi önkormányzatok, intézmények, lakosok bevonásával alakított ki biciklis pihenőt a LAFARGE Cement Magyarország Kft., a cementgyár és a két település önkormányzatainak támogatásával tavaly megépült Királyegyháza–Szentlőrinc kerékpárút mellett.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A helybeliekkel közösen építkeztek a cementgyár dolgozói
[/caption]

A Királyegyházi Cementgyár számára kiemelt fontosságú az Egészség- és Munkavédelem, valamint a helyi közösségek támogatása. A bicikliút és a pihenő kialakításával az egészséges életmódra és a biztonságos közlekedésre szeretnék közösen felhívni a figyelmet.

Pályázati forrásból a Királyegyházi Cementgyár támogatásával valósult meg tavaly ősszel a Királyegyházát Szentlőrinccel összekötő kerékpárút építése, amellyel a helyi és környékbeli lakosok biztonságos közlekedését szeretnék elősegíteni. A szabadidős tevékenység támogatására és a Föld Napjához kapcsolódóan a LAFARGE Cement Magyarország Kft. önkéntesség keretében fákkal és betonpadokkal díszített biciklis pihenőt alakított ki a kerékpár­út mellett, Királyegyháza és Szentlőrinc települések önkormányzataival, intézményeivel és lakosaival együttműködve.

A Föld Napját követő április 23-i ünnepélyes átadásra a betonpadok öntése és a facsemeték ültetése után került sor. A pihenő betonpadjainak öntését a Concrete Crew pécsi tervezőcsapata, a fásítást pedig az Első Pécsi Lions Klub közreműködésének köszönhetően a gyári dolgozók segítségével valósították meg. A betonpadok öntését és a fák ültetését a szentlőrinci és királyegyházi iskolások biciklis kirándulása is színesítette, akik a napsütéses időben az új bicikliúton megtett kilométerek után elsőként foglalhatták el a pihenőt.

A Királyegyházi Cementgyár az eseményhez kapcsolódva rajzpályázatot is hirdetett a szentlőrinci és királyegyházi iskolások, óvodások számára. A legjobban sikerült rajzokat alkotóik az átadó ünnepségen már a betonpadokon láthatták viszont. A betonpadok egy részét az átadóra előre elkészítették, és az óvodások, iskolások által rajzolt motívumokat az öntés során speciális gumiformák segítségével örökítették meg. Az így kapott felület a gyerekek örömére minden betonpadot egyedivé tesz.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Zadravecz Zsófia köszöntötte a rajzpályázat győztesét
[/caption]

– A bicikliút és a hozzá kapcsolódó pihenő is a LAFARGE környezettudatos és helyi közösségeket támogató filozófiáját, illetve a környékbeli családok egészséges életmódját hivatott támogatni. A beruházás az ökológiai lábnyom csökkentéséhez is hozzájárul, és reméljük, hogy a későbbiekben kellemes, árnyékos pihenést tesz lehetővé az arra kerekezők számára. A biciklis pihenő kialakítását a cementgyár munkatársai önkéntes munka keretében végezték, ezzel is hozzájárulva a LAFARGE Csoport célkitűzéséhez, amely 2020-ra, világszinten egymillió önkéntes munkaóra elérése a helyi közösségek javára” – foglalta össze az esemény hátterét Zadravecz Zsófia, a Királyegyházi Cementgyár Marketing kommunikcáiós vezetője.

A tavaly Királyegyházán is útjára induló önkéntes programban a szervezők minden munkavállalót oly módon ösztönöznek a részvételre, hogy a tevékenységet a munkaidőkeret terhére végezhetik a dolgozók. A LAFARGE önkéntes programjának célja, hogy az átmeneti pozitív hatások helyett a helyi kezdeményezések ösztönzőjeként a közösség fenntartható, folyamatosan megvalósuló önkéntes tevékenységét is támogassa. A helyi közösségek fejlesztése olyan problémák kezelésében is segítséget nyújthat közép- és hosszú távon, mint a munkanélküliség leküzdése, az egészségügy fejlesztése, vagy a fiatalok hosszú távú támogatása, beilleszkedése a felnőtt- társadalomba. Az így megvalósuló, valódi közösségfejlesztés a gyár, a munkavállalók és a helyben élők számára egyaránt értékeket teremt, és hűen tükrözi a LAFARGE filozófiáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!