Közélet

2015.05.11. 19:00

Elektromos buszokról döntenek a rendkívüli ülésen

Rendkívüli közgyűlési ülést tartott a pécsi képviselő-testület. Kevés napirend van, de a horvát színház építési anomáliái miatti új közbeszerzésről szólót a polgármester levetette a napirendről.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

20:03 - Beadja a város a nyári gyermekétkeztetési pályázatot

A nyári szociális gyermekétkeztetésre pályázik a pécsi önkormányzat, ehhez kell engedélyt adnia a közgyűlésnek. Kovács Ágnes (MSZP) annyit kér, hogy ha lehet, gondoskodjanak azokról is, akik kimaradnak a pályázatból de rászorulók. Az előterjesztést elfogadták, a rendkívüli közgyűlésnek vége. Köszönjük megtisztelő figyelmüket!

20:00 - E-buszok jöhetnek év végéig

A második napirendről vitáznak a képviselők. Pécs benyújtana egy pályázatot az előző uniós pénzügyi költségvetési ciklus maradványpénzeire vonatkozóan. Ha támogatják a fejlesztési terrvet, akkor Pécs 24 elektromos buszt és az azok futásához szükséges infrastruktúrát vásárolhatja meg mintgey 2,5 milliárd forintért, önerő nélkül. Ha megkapja a város a támogatást, a buszok év végéig beállnak nagyjából a mai 30-as számozású buszjáratok vonalára, világörökségi és NATURA 2000-es oltalom alatt álló területeket érintően.

Kővári János (ÖPE) köszönte, hogy benyújtják az elektromos buszok beszerzését célzó pályázatot, mert az megfelel a városfejlesztési koncepciónak, ráadásul jól lokalizálták azt, hogy világörökségi és Natura 2000-es területeken futnak majd, ha sikerül ezeket beszerezni.
Az előterjesztést elfogadták, huszonhat igen szavazattal és egy tartózkodás mellett.

19:45 - Egy óra vita után megszavazták a Rátgéber Akadémiát

Valóban a teljes és végleges költséget egyelőre nem lehet tudni a Rátgéber Akadémia beruházásáról, ez ilyen szempontból valóban egy előre ki nem töltött biankó csekk az önkormányzat részére, de a cél nemes, és szó nincs arról, amit Kővári János mond, hogy Pécs számára több száz milliós kiadást fog majd jelenteni ez, és főleg az nem, hogy ez veszteség lenne Pécs számára, közölte Páva Zsolt. Szerinte egyébként százmilliót sem éri el majd a költség, de néhány tízmilliót valószínűleg. Az előterjesztést megszavazták.

19:27 - Mibe fog kerülni a városnak a Rátgéber Akadémia?

Az első napirendi pont a Rátgéber Akadémiáról szól. Páva Zsolt polgármester dícsérte a volt szennnyvíztelep helyén, a vásártérrel átellenben, a Megyeri út nyugati oldalán 1,9 milliárdos állami támogatással megvalósuló fejlesztést. Az önkormányzat harminc évre térítésmentesen adja használatba a telket.

Az ellenzék azonban a számokon lovagol, Keresztes László Lóránt (LMP) és Kővári János (ÖPE) is azt szeretné tudni, mennyibe fog kerülni a létesítmény a pécsi önkormányzatnak. Magát a beruházást örvendetesnek tartják.

Kunszt Márta (DK) is a piszkos anyagiakat firtatja. Kifogása, hogy úgy ad oda valamit az önkormányzat harminc évre, hogy nem tisztázottak a végleges költségek, s hogy a budapesti sport központ kapja a közbeszerzés jogát. Megjegyezzük: igazából a „budapesti sport központ” egy Nemzeti Kosárlabda Akadémiát alapít, amely állami építés lesz, az ő beruházásuk.

Őri László alpolgármester is hasonlókat emel ki az ellenzéki kekeckedésre, pátoszos felvezetéssel: évtizedek óta nem volt ilyen sportjellegű beruházás, szép nemzeti intézmény lesz stb. Majd tovább megy: bárcsak az elmúlt húsz évben mind ilyen jó megállapodást kötött volna a maga szempontjából a város. Aztán azzal zárta, hogy inkább örüljenek közösen a beruházásnak.

Sztojkovics Éva is azt emelte ki, hogy negyven éves minimum majdnem minden pécsi sportlétesítmény, most jön egy olyan, amit majd a mi gyerekeink fognak használni, akár 60 évre is építik ugyanis, az ellenzék pedig polemizál. Aztán arról beszélt, hogy a város iskolai sportja pezseg, alig van szabad kapacitás.

Fogarasi Gábor (Jobbik) Rátgéber mesteredző, amely címet egy élet munkájáért adnak. DE: Fogarasi szerint azt is látni kell, és arról is beszélni kell, hogy a már itt lévő, sokat dolgozó pécsi sportegyesületek, sportolók nem is álmodhatnak hasonló támogatásról, erkölcsi megbecsülésről sem, olimpikonok hagyták el a várost éppen ezért. Azt is szeretné tudni, hogy a városi intézményi tornacsarnokok majdan felszabaduló helyeit (amit most a kosárlabda akadémistái foglalnak)  megkaphatják-e majd más pécsi sportegyesületek.

Elektromos buszokról döntenek a rendkívüli ülésen

Szokatlan időpontban, hétfőn este fél hétkor ült össze a pécsi képviselő-testület, illetve egy bő negyed órával még később kezdték az ülést, mivel előtte elhúzódtak valamelyest a bizottsági ülések.

A rendkívüli közgyűlési ülésen a nyári gyermekétkeztetésről, a Rátgéber Akadémiáról, a Pécsre hozandó elektromos buszokról és a Pécsi Horvát Színház felújításáról is szó van.

Utóbbi munka megrekedt, a város szerződést bontott az építési vállalkozóval az év elején, ezért új pályázatot írnának ki a munka befejezésére. Páva Zsolt pécsi polgármester azonban az ülés megnyitásakor indítványozta, hogy erről az ügyről mégse tárgyaljanak, mert napi szinten változik a helyzet az ügyben, az elmúlt öt napban nyolc tárgyalása volt eszerint az önkormányzatnak a vállalkozóval az esetleges peren kívüli megegyezésről, pénzügyi elszámolásról, amiben vita van a felek között. A javaslatot megszavazták, a nepirendet nem tárgyalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!