Sport

2015.05.14. 17:44

Az MLSZ döntése valóban teljesen tönkreteheti a PMFC-t, a pécsi futballt

Vannak, akiknek gyomorgörcsük volt az MLSZ szerdai bejelentése miatt, s nyilván sokan vannak azok is, akiket egyáltalán nem érdekel, mi lesz a PMFC-MATIAS labdarúgócsapatával. Pedig rengeteg embert érinthet, ha a klubot az NB III.-ba tapossák le: a felnőtt csapat mellett ott van ugyanis az utánpótlás több mint kétszáz gyerekkel. Vajon velük mi lesz?

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Az ember nehezen ocsúdik.
Nézzük jobbról, nézzük balról a Magyar Labdarúgó Szövetség szerdai döntését, újra és újra felidézzük az ott elhangzottakat, s folyamatosan azon kattog az agyunk, vajon mi miért történt, kinek van igaza, egyáltalán létezik-e olyan, hogy a PMFC esetében csak a klub, vagy csak a honi futballt irányítók a ludasak. Külsősként, a színfalak mögé nem belátva, a pécsi klub anyagi dolgait pontosan nem ismerve nem is lehet véleményt formálni.

Csak találgatni lehet, no meg persze alaposan utánajárni – már amennyire lehet.
Sosem szerettem az összeesküvés-elméleteket, de valljuk meg, most bizony van alapja annak, hogy gyártsunk egyet–kettőt. Ott van például ez a létszámcsökkentés. Véletlen egybeesés lehet csupán, hogy néhány hete „belengették” ezt a témát a szövetség részéről, mintegy szoktatva a népet ahhoz, hogy fogadják el, előbb–utóbb ez megtörténik? Véletlen az is, hogy az utóbbi egy–két hétben mást sem lehetett hallani, mint hogy a PMFC-vel és a Kecskeméttel gondok vannak a licenckérelem kapcsán? Ki és honnan sejtette ezt meg? S véletlen az is, hogy nemrég Orbán Viktor miniszterelnök Pécsett bejelentette, hogy a többi várostól eltérően itt nem lesz új stadion, csak a régit pofozzák ki – mintha tudta volna, hogy NB I.-es csapat sem lesz...

Első osztályú csapat... Az ember elsőre erre gondol, a felnőttekre, akiket a döntés alapján a harmadosztályba löknek vissza, s akik egy ideig majd biztosan nem vívhatnak nagy meccset a Ferencvárossal. De ez az egész sokkal többről szól! Ott van még az a kétszázegynéhány gyerek, aki imád focizni, s akik számára biztosítottak voltak a megfelelő körülmények a minőségi munkához. Ott vannak az utánpótlásedzők, akik az NB III.-ban biztosan nem számíthatnak „rendes” fizetésre, vagyis bajban lesz a család, nagy bajban. Ott vannak a klub alkalmazottai, Éva néni és a többiek, akik most valószínűleg csak néznek, figyelnek csendben, s várják, hogy mi lesz velük, mi lesz a klubbal.

S várjuk mi is, hogy mi lesz. Az első hírek szerint egyértelműnek tűnt, hogy a PMFC-MATIAS számára a harmadosztályban lesz hely, miután nem kapott NB I.-es licencet, ám egyelőre ez sem biztos. A klublicencszabályzat szerint ugyanis „Az NB I-es klublicenc iránti kérelem egyben NB II-es klublicenc iránti kérelemnek is tekintendő. Ha az NB I-es licencet kérelmező sportszervezet nem teljesítette az NB I-es licenc megszerzéséhez előírt valamennyi kötelező minimumkövetelményt, de teljesítette az NB II-es klublicenc megszerzéséhez előírt valamennyi kötelező minimumkövetelményt, NB II-es licencet kap.”

Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Győri Jánost, a PMFC ügyvezető igazgatóját, aki lapunknak elmondta, semmiféle erre vonatkozó jelzést, iránymutatást nem kaptak az MLSZ-től, tehát jelenleg ők sem tudják, NB III. vagy NB II. lenne-e a következő állomás. Persze mindenki bízik benne, hogy csoda történik, s marad az NB I.

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!