Közélet

2015.05.15. 16:39

A baranyai gyilkosságok orvosszakértője

Dr. Könczöl Franciska a legsúlyosabb titkok tudója Baranyában. Igazságügyi orvosszakértőként harminc éve vizsgálja és elemzi a gyilkosságok, a súlyos testi sértések élettani körülményeit.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Nálunk is úgy zajlik ez, mint az amerikai filmekben? Az orvosszakértő a vád és a védelem kereszttüzében igyekszik tárgyilagos orvosi véleményt megfogalmazni?

– Igen, minket is a hatóság rendel ki a feladatra és a bíróságon számolunk be a vizsgálat eredményeiről. Mi több, börtönbüntetés terhe mellett kell törekednünk a valósághű szakvéleményre. Érthető a kemény elvárás, hisz minden szónak jelentősége van, évekre szóló börtönbüntetések és milliós kártérítések múlhatnak egyetlen mondatunkon.

– A laikusok szemében az egyik legsarkalatosabb kérdés, miként dönti el az orvosszakértő, hogy a gyilkos beszámítható állapotban volt-e a tette elkövetésekor?

– Természetesen próbálkoznak a bűnelkövetők elmezavart színlelni, de pszichiáter és orvosszakértő együtt vizsgálja az eseteket, és biztosan állíthatom: legjobb tudásuk, szakmai tapasztalatuk alapján adnak véleményt és nem tévednek. Értékelhetnek eltérően, akkor viszont a tettes igazságügyi elmemegfigyelőbe kerül hosszabb távú vizsgálatra.

– Kutatóként többek közt a súlyos testi sértések eszközeit is vizsgálja. Mit mutatnak ezek a „fegyverek”?

– A nyolcvanas években gyakori eszköz volt a támadásoknál a nuncsaku, miután akkor hódítottak nálunk a távol-keleti sportok. Aztán a szegecselt baseballütő és a „vipera” lett a divatos. Napjainkban inkább tompa tárggyal, puszta kézzel vagy késsel történnek a halálos kimenetelű bűncselekmények.

– Mi a véleménye a helyszínelős filmek orvosi megállapításairól?

– Ha nagy ritkán látok ilyet, akkor megmosolygom az állításokat. Mert ennyire precízen lehetetlen visszavezetni a valós történéseket. Például a halál beálltának időpontját szinte percre pontosan megmondják, nos ez a valóságban legfeljebb fél-egyórás pontossággal lehetséges.

– Hogy lehet ennyi szörnyűséggel napi szinten együtt élni?

– Tudni kell, hogy ez sokkal csúnyább a kórbonctannál is, hiszen itt olykor több napos vagy hetes, oszlásban lévő holttesteket kell vizsgálni. Akkor nem rokkan bele csak lelkileg az ember, ha okulva az esetekből másképp értékeli az életet, és kiegyensúlyozottságra törekszik.  Engem a szépirodalmi művek és a háziasszonyi teendők kapcsolnak ki. Szeretek sütni, főzni, kertészkedni és legfőképpen az unokáimmal foglalkozni.

Sok az orvos a családban

Dr. Könczöl Franciska 1952-ben született Zalaegerszegen. A helyi egészségügyi szakközépiskolában érettségizett, a Pécsi Orvostudományi Egyetemen diplomázott 1977-ben általános orvosként. Kezdettől a PTE Igazságügyi Orvostani Intézetében dolgozik, másfél évtizedig volt igazgató-helyettes, az utóbbi években kinevezett igazgatóként irányítja itt a munkát. Férje dr. Farkas László urológus professzor, két fiuk, László (38) közgazdász, Péter (33) orvos; három unokájuk van.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!