Sport

2015.05.18. 18:42

PMFC: hatszázmillió (is) a tét!

A PMFC-MATIAS labdarúgócsapata szombaton a pályán ismét bizonyította, hol a helye: az élvonalban, a legjobbak között. Sajnos a nagyobb csata a zöld asztalnál, a Licencadó Bizottság előtt zajlik – másodfokon muszáj lenne megkapni a rajtengedélyt, vagy úgy járhat a pécsi klub, mint annakidején a Ferencváros.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Addig kell ütni a vasat, amíg meleg! És addig kell küzdeni azért, hogy a PMFC-MATIAS labdarúgócsapata megkapja az NB I.-es licencet, amíg lehet!

A Ferencvárost 2006-ban szintén a süllyesztőbe küldte a honi szövetség, mehettek a zöld-fehérek a másodosztályba, ahonnan aztán csak három év nyűglődés és harc után kerültek vissza méltó helyükre, az élvonalba. Persze eközben pereskedett is a klub, jogi úton kereste igazát, s végül meg is találta: mint kiderült, jogszerűtlenül zárták ki. Szép, szép, de mindössze eső után köpönyeg.

Mindez azt jelenti, hogy a PMFC-nek is addig kell megtalálnia a megfelelő megoldást, amíg véglegessé, megváltoztathatatlanná nem válik a Licencadó Bizottság döntése (május 26-án mondják ki, hogy másodfokon milyen „ítélet” született)! Hallottunk már ezerféle ötletet, javaslatot, köztük olyat is, hogy valamiképpen egyezséget kellene kötni a Magyar Labdarúgó Szövetséggel: a PMFC tulajdonosa, Matyi Dezső rövid időn belül távozik a pécsi futballból, cserébe a klub megkapja a licencet. A múlt heti határozat valóban azt sugallja, hogy elsősorban a tulajjal nem tud kibékülni a honi szövetség, szemében ő a fekete bárány – s valljuk meg, a Matyi Dezső cégeit körülvevő rossz hírek, gondok, ügyek valóban rossz fényt vetnek a PMFC-re, a pécsi futballra.

S hogy működhetne, létezhetne-e a pécsi futball Matyi Dezső nélkül? Úgy tűnik, minden további nélkül! A hírek szerint ugyanis a Szerencsejáték Zrt.-től, illetve a tévés jogdíjakból mintegy nyolc–kilencmilliárd forintot vár az MLSZ, ennyit oszthat szét a klubok között, vagyis átlagban hatszázmillió juthat egy helyre. A PMFC-MATIAS költségvetése információink szerint hatszázmillió forint körül mozog, ebből pedig az következik, hogy a klub gyakorlatilag ebből az összegből is megélhetne – más kérdés, hogy a szövetség állítólag a korábbiaknál jobban szeretné kontrollálni, hogy mit és mennyit mire költenek, hogy tényleg tisztességesen gazdálkodnak-e. De ezzel nincs is gond, ideje lenne végre rendesen ránézni a klubok körmére, akár Pécsett is!

NB II. vagy NB III.?

Amikor múlt héten Csányi Sándor, az MLSZ elnöke bejelentette, hogy a PMFC nem kapta meg az NB I.-es induláshoz szükséges licencet, szinte rögtön felmerült a kérdés: ha másodfokon is helybenhagyják ezt a döntést, akkor mégis melyik osztályban indulhat majd a pécsi csapat. Első nekibuzdulásra mindenki NB III.-at emlegetett, holott elképzelhető, hogy másodosztály is lehet még belőle. A lényeg ugyanis az, hogy ha egy klub licencet kér az élvonalra, ám az ott elvárt követelményeknek nem felel meg, automatikusan megnézik, hogy az eggyel alacsonyabb osztályhoz szükséges kritériumokat teljesíti-e. Ha igen, akkor oda kap besorolást, ami jelen esetben első körben az NB II.-őt jelentené.

Megdöbbentő „üzlet”

A PMFC licenckérelmének elbírálásakor egy korábbi játékos, a szerb Djordje Jocsics ügye is előkerült. A pécsi klub vezetése nagyon elszúrta, hogy profi szerződést adott a futballistának: ez volt ugyanis neki az első, ennek megfelelően nevelési költségtérítést kell fizetni érte. Ha egy csiszolatlan gyémántot találtak volna, nem lenne probléma, de Jocsics mindössze egyszer szerepelt a PMFC felnőtt csapatában – ehhez képest most információink szerint negyven millióba kerül a nagy üzlet...
Megdöbbentő!

Győri János szerint minden ezzel kapcsolatos papírt, a fizetés ütemezéséről szóló megállapodásokat is benyújtották a Licencadó Bizottságnak, így ezzel az üggyel nem lehet gond.

Pénteken dzsembori

– Azzal kerestek meg minket a szurkolóink a napokban, hogy szeretnének egy szimpátia tüntetést szervezni a csapat mellett – árulta el Vereby-Csethe Bence, a PMFC kommunikációs- és marketing munkatársa. – A klub természetesen támogatta az ötletet, és már az is biztos, hogy pénteken este hattól kerül sor erre. A stadion északi lelátója várja az érdeklődőket, a büfék is nyitva lesznek. Mindenkit szeretettel várunk az eseményre, akinek kicsit is fontos a PMFC jövője, legyen az a B-közép tagja, törzsszurkoló vagy kisgyerek. Fél héttől a csapat edzését is meg tudja nézni, aki kilátogat az eseményre. Szeretnénk, ha ott lenne majd a klub néhány korábbi játékosa is, egy-egy ismert pécsi arc, akik jelenlétükkel állnak ki a PMFC mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!