Közélet

2015.06.04. 16:41

Faltis Robertának van jó ötlete, hogyan javítsák a belváros képét

A Faltis család igazi pécsi dekoratőr dinasztia. Faltis Róbert munkái mintaértékűek voltak a városban, a lányok, Alexandra grafikusművész, valamint Roberta, a pécsi országos színházfesztiválok kirakatversenyeinek kitalálója, főszervezője is viszi tovább a hagyományt. Faltis Robertát az idei utcai tárlatról, és más, Baranyában is megvalósításra érdemes projektekről kérdeztük.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Lehet arra készülni, hogy dekoratőr legyen valaki?

– A rajzkészségünk már apró gyerekkorban felszínre tört, mindenféle rajzversenyeket nyertünk a nővéremmel, és mindig színes ceruza volt a kezünkben. Ha pedig a suliból hazamentünk, akkor a dekorműhely és a fotólabor közt ingáztunk, mert édesanyám meg fotós volt.

– Kirakatverseny. Azért ez nem egy mindennapi ötlet.

– Az ezredfordulót követően meghívtak Budapestre egy ilyen verseny zsűrijébe, s rögtön beugrott: Miért ne lehetne ezt Pécsett is megrendezni! Annál is inkább, mert akkor nyílt a kertvárosi plaza, aztán az Árkád, és kiürítette a belvárosi üzleteket. Úgy gondoltam, valamiképp hozzuk vissza a Király utca sétáló jellegét. A POSZT-nak egyébként is ez a fő utcája, miért ne kapcsolhatnánk tehát össze a színházat a kirakatokkal?

– Mekkora esemény ez?

– Hat éve indult, s már első alkalommal is húsz kirakatba kerültek a teátrummal kapcsolatos izgalmas kis bemutatók. Megjegyzem aki itt sikeres dekorációt tudott kialakítani, az meg is ragadt a szakmában, hívják újra és újra az üzletek.

– Mi volt eddig a csúcskirakat?

– Több tömegvonzó ötletet is kiemelnék. Volt, aki a kirakati babákból marionettfigurákat csinált, más nézőtérnek mutatta be a kirakatot, ahol az üvegre ragasztva háttal álltak a színészek. Akadt, aki egy fotelt helyezett a díszlet közepébe, s bárki beülhetett lefotóztatni magát.

– Igaz, hogy négy országban is aktív életet él?

– Horvátországban napjainkban is szervezek alkotótáborokat. Ausztriában főszakács voltam egy nagy klubban, Szlovákiába pedig gyakran visszatérek, mivel somorjai gyökerekkel rendelkezem, s így ott adták ki az első mesekönyvem. De készül már az újabb kötet, ezúttal erdélyi tartalommal. Alapból pedig a magyar fővárosban tevékenykedem, s ott is van egy mintaértékű kirakatversenyünk. Művészeti iskolásoknak hirdetjük meg, hogy kiürült boltok kirakataiba vigyenek életet. Ezzel a megoldással újratölthetnénk a pécsi belvárost is.

Térrendezést tanít és kitartóan szervez

Faltis Roberta 1963-ban született Pécsett. Az I-es Gyakorlóba járt, majd a Komarov Gimnáziumban érettségizett. Kirakatrendező-dekoratőr lett, és a szakmájában Budapesten, majd Pécsett a Titán Vállalatnál dolgozott. A rendszerváltást követően magánvállalkozásban folytatta, idegenforgalmi ügyintézőnek is kitanult, ezt a végzettségét Horvátországban kamatoztatta. Most térrendezést tanít egy budapesti szakközépiskolában a dekorációs és turisztikai munkái mellett. 2009-ben szervezte az első POSZT kirakatversenyt, melyet azóta minden évben megrendeznek. Három gyermeke, Roberta (28), Fanni (24), László (21) és egy unokája van. Párjával Tahitótfaluban élnek.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!