Közélet

2015.06.10. 11:02

A vakációban sem maradhat éhes a gyermek

A megye településeinek több mint fele (összesen 185) pályázott sikerrel az ingyenes nyári gyermekétkeztetést biztosító idei kiíráson.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának államtitkársága korábban azt közölte, hogy idén a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes nyári étkeztetésének támogatására hárommilliárd forint költségvetési forrás áll rendelkezésre. Így 141 ezer rászoruló gyermek részesülhet ingyenes étkezésben a nyári szünidő alatt. A felhívás április 30-án jelent meg, a május 7-ei határidőig 1491 települési önkormányzat adott be pályázatot. Erre az évre több szempontból enyhítették a pályázati feltételeket, ennek tudható be, hogy az önkormányzatok ilyen sikeresen szerepeltek a forrásszerzésben. Országosan minden második önkormányzat jutott gyermekétkezetési támogatáshoz, Baranya megyében ennél is magasabb az arány.

A kiosztott támogatások meglehetősen széles skálán mozognak megyénkben. Az igénylések és az elnyert források is azt mutatják, hogy kis pénz is lehet nagy segítség, hiszen Baranyában nem egy olyan település is van – Hegyhátmaróc, Ipacsfa, Ivánbattyán, Kárász, Villánykövesd, Vázsnok – ahol egy, kettő vagy három gyerekre kértek és kaptak összességében néhány tízezer forintnyi étkezési támogatást. Nem meglepetés, hogy a legtöbb pénzt a megyeszékhely önkormányzata igényelte és kapta is a szaktárcától. Ugyancsak milliós tétel érkezhet közétkeztetési címszó alatt Mohács, Komló vagy Szigetvár számlájára is, az viszont mindenképpen figyelemre méltó, hogy utóbbi városokhoz hasonló nagyságú támogatást kapott Alsószentmárton vagy Gilvánfa is.

A nyertes önkormányzatoknak a nyári szünidő alatt legalább 43, legfeljebb 53 napon keresztül kell biztosítaniuk a rászoruló gyermekeknek a napi egyszeri egészséges, friss alapanyagokból készített meleg ebédet.

 

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!