Gazdaság

2015.06.15. 10:38

Az építőipar helyzetének javulásában bízik a Duna-Dráva Cement Kft.

A 2012-ben tapasztalt mélypontot követően 2013-ban már kisebb mértékű növekedés, tavaly pedig 10 százalékot meghaladó bővülés jellemezte az építőipart. 2015-ben a tavalyihoz hasonló év várható. A Duna-Dráva Cement Kft., hazánk vezető építőanyag-gyártójának cementgyárai és betonüzemei pozitívan tekintenek a jövőbe, és várják azt a fellendülést, amely új stabilitást hozhat az építőipar területére.

BAMA

Építőipari fellendülés

A válság hatására nagyjából megfeleződött az építőipari piac. Az elmúlt évek során a DDC két cementgyára, a váci és a beremendi is alacsonyabb mint 50%-os kihasználtsággal működhetett. 2013-ban a cementgyártás területén is megindult egy lassú konszolidáció. 2014-ben az építőipari fellendülésnek köszönhetően közel 10 százalékos növekedés mutatkozott, 2015-ben ugyanakkor ez az érték várhatóan stagnálni fog.

„Az alacsony szintről indult fellendülés elsődleges mozgatói az Európai Uniós finanszírozással megvalósuló állami beruházások, amelyek a megrendelések legnagyobb hányadát teszik ki” - tudtuk meg Guth Zoltántól, a vállalat kommunikációs vezetőjétől - „Jól indult az idei év, folytatódtak a tavaly megkötött szerződések kivitelezési munkálatai. Az elkövetkező időszak azonban már kevésbé lesz kiszámítható, hiszen a szerződéses állomány az előző évhez képest jelentős mértékben csökkent.”

Az EU-s támogatásból megvalósuló fejlesztések mellett fellendülést hozhat a lakásépítések előremozdulása, az új engedélyek iránti kérelmek számának folyamatos növekedése is.

„A válság előtti szint eléréséhez még nagyon sok új lakás megépítésére van szükség, a mélypontot azonban talán már itt is elértük. A tavalyi évben a kiadott lakás-használatbavételi engedélyek száma már növekedést mutatott, de nagyon alacsony bázisról, hiszen még mindig csak alig több mint 8300 engedélyről van szó. Ideális 30-40 ezer új lakás építése lenne, a tavalyi évben tapasztalt érték ettől sajnos messze elmarad” - Guth Zoltán, kommunikációs vezető.

Erősödés a magyar piacon

A Duna-Dráva Cement Kft. kiemelkedő minőségű cement és betontermékeket állít elő, Európai Uniós színvonalon is korszerű módszerekkel, valamint jó gazda módjára kíméletesen és fenntarthatóan bánva az erőforrásokkal. A cementgyárak (Vác és Beremend) térségében a gazdaság fontos szereplőjeként idén tovább erősíti hazai pozícióját. 2015 tavaszától a zsákos kiszerelésű cementtermékek mindegyikére rákerült a Magyar Termék vagy a Hazai Termék elismerés. A védjegyek bizonyítják, hogy hazai nyersanyagból, magyar munkaerővel, itthon előállított termékekről van szó. "A védjegyek használatával célunk, hogy tovább erősítsük a váci cement és beremendi cement piaci pozícióját. A hazai eredet és gyártási eljárás ily módon történő igazolásával a magyar gazdaság fejlődésének támogatása mellett erősíteni szeretnénk partnereink, vásárlóink DDC termékekbe vetett bizalmát" - Guth Zoltán, kommunikációs vezető.

Lassú, de biztos növekedés

Hosszú távon lassú, de biztos növekedést prognosztizál a DDC. "Tíz év távlatában országos szinten 3-3,2 millió tonna/éves cementfelhasználás tűnik reális becslésnek, amely ugyan lassú fellendülést, de mindenképpen előremutató eredményeket produkálhat" - mondja Guth Zoltán.

Hazai beruházások

A Duna-Dráva Cement Kft. szakértelmével, magas minőségű cementjeivel és betonjaival az elmúlt időszakban is jelen volt a legnagyobb hazai beruházásoknál. A Budapesten 2014-ben átadott M4 metróvonal Fővám téri és Gellért téri metróállomásainak betonigényét a Duna-Dráva Cement Kft. Basa utcai betonüzeméből fedezték, valamint az Esztergomot Óbudával összekötő vasútvonal felújítási munkálataihoz is innen szállították az alapanyagot. Vidéken a legnagyobb beruházások, amelyek a DDC közreműködésében, váci és beremendi cementből épültek szintén jelentős projektek. Szegeden az épülő Eli-Alps Lézeres Kutatóközponthoz 20 ezer m3 betont, a dunaújvárosi Hamburger Hungária Erőmű építéséhez pedig cementet biztosított a vállalat.

Kövessen bennünket a Facebookon is: www.facebook.com/dunadravacement

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!