Kultúra

2015.06.23. 17:38

Az egér, aki egér akart lenni

Az országos Savaria Filmszemlén Szombathelyen hetven alkotás versenyzett három kategóriában, Balázs Béla-díjas filmrendezőkből álló zsűri előtt. A napokban zárult vetélkedésen a némafilmek között a pécsi Helstáb Martinnak Az egér, aki egér akart lenni című munkája is díjazott lett.

Mészáros B. Endre

– Hogy kerül ma valaki egy országos filmszemlére?
– Ez egy nyitott verseny, ide még a határon túlról is érkeztek művek. Én pedig tévés műsorkészítő szakra járok, és az egyetemen kaptam kézbe a felhívást. Egy éve foglalkozom filmekkel, s eddig hetven munkám született, próbálom azokat népszerűsíteni.

– Jópofa címe van a díjnyertes alkotásnak.
– Az egér, aki egér akart lenni nyolcperces mű és úgy két hónap alatt készült el. Egy számítógépes egérről szól, aki öntudatra ébred, amikor háttérbe szorítják a touchpadek és igazi egérként kezdene új életet a természetben. Eredetileg Rousseau egere volt a címterv, de a védjegy miatt ezt továbbgondoltam. A természet és a művészet kapcsolata pedig meghatározó számomra, a Martyn Ferenc művészeti iskolában a Lantos-módszerrel már gyerekként elsajátítottam ezt a látásmódot. Másrészt tavaly még biológus hallgatóként megnyertem egy természetvédelmi forgatókönyvíró pályázatot. Annak a díjából vettem a kamerámat is, ez indított el a filmezés irányába.

– Mi jelentette a munka során a legnagyobb feladatot?
– Hogy az „egér” természetes mozgását létrehozzam. Egy hónapnyi kísérletezésből két kisfilm is született, majd jött a nagy projekt. Annyit azért elárulok, az én egerem sorsa eléggé tragikus, mert nem tud megbirkózni a valódi természettel.

– Miért csinál ma valaki némafilmet?
– Mert érdekes kihívás, hogy nem alkalmazható dialógus, kizárólag a képi és zenei világgal mesélhetem el a történetet. Ennél a filmemnél az sem mellékes, hogy egy egér viszonylag keveset beszél.

– Mi jön ezután?
– Nincs megállás, már dolgozom egy fikciós dokumentumfilmen. Másrészt nyáron a természetfilm.hu-nál leszek gyakorlaton, ott sok tapasztalatot szerezhetek.

– Gondolom profi felvevők, kis házi stúdió kell ehhez a tevékenységhez.
– Éppen az tetszik benne, hogy szinte költségvetés nélkül alkothatok, ami sok kreatív megoldást igényel. Ha valakinek túl sok technikai lehetősége van, az hajlamos kevesebbet gondolkodni. Apránként szedtem össze a szükséges felszerelésemet és így is eljutottam a filmszemléig, ami díjat és rengeteg szakmai ismeretséget hozott. A nagyközönség számára pedig már elérhető a kisfilm a címe alapján az interneten, a többi munkám között.

Félmaraton és szamuráj kardvívás

Helstáb Martin 1995-ben született Pécsett. A Leőwey Klára Gimnáziumban érettségizett, a Pécsi Tudományegyetem biológia szakán kezdte egyetemi tanulmányait, majd a PTE Műszaki és Informatikai Karának televíziós műsorkészítő szakán folytatta, ahol most első éves hallgató. Emellett hosszútávfutó, nyert már versenyt félmaratoni távon, továbbá kenjutsuval (szamuráj kardvívás) foglalkozik, de ezek az utóbbi időben a filmek miatt háttérbe szorultak. Hobbiként festeget és a filmzenéit is szereti maga megkomponálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!