Sport

2015.06.25. 14:33

Gyaloglás: Czukornak a gyomra nem bírta

Hiába készült ezerrel, hiába volt kiváló fizikális és mentális állapotban, Czukor Zoltán nem hogy nem nyerte meg a Párizs–Elzász gyaloglóversenyt, még végig sem tudott menni rajta. Nem a lába, nem a feje nem bírta – a gyomra adta fel.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Idén sem sikerült. Lassan ki kell mondani, hogy Oszipov tényleg verhetetlen – még Czukor Zoltán számára is.

A háromszoros olimpikon komlói gyalogló pedig nagyon készült az idei maratoni (bocsánat, tízszeres maratoni) versenyre, az ezúttal Párizs–Elzász „kirándulásra”. Úgy volt vele, hogy egy tökéletes felkészülés után nincs esélye az orosznak, lenyomja a 427 kilométer alatt, s végre ő ér elsőként a célba – talán az utolsó ilyen versenyén.

Az eleje rendben is volt. Czukor szinte száguldott, úgy szedte a lábait, mint fénykorában, pedig már 52 éves. Ám később beütött a krach...

– Nagy elánnal indultam neki, mert éreztem, hogy fizikálisan és mentálisan is minden rendben van – mondta Czukor. – Az első rövidke, tizenkét kilométeres szakasz épp jó volt arra, hogy fölrázza a küllőket, aztán jött egy kétszáznégy kilométeres, nagyobb lélegzetvételű. Ezen is jól ment minden úgy a kétharmadáig, elöl voltam, pedig a tavalyinál vagy harminc perccel lassabban mentem, mert jobban be akartam osztani az erőmet. Aztán egyszercsak borzasztóan elkezdett fájni a gyomrom. Egy idő után képtelen voltam magamba erőszakolni az ételt, italt, ha mégis sikerült, elkezdtem púposodni, mint egy Volkswagen. Enélkül pedig itt nem megy: ha nem tudsz kaját bevinni, elfogy az erőd.

Márpedig nem tudott, de így is bevánszorgott az ellenőrzőpontra, ahol a francia orvosok kezelésbe vették. Adtak neki mindenféle gyógyszert, biztatták, hogy egy óra múlva kutyabaja sem lesz – sajnos ugyanolyan rossz volt. Utána Czukor ugyan még nekidurálta magát, s gyalogolt egy kicsit, de később kénytelen volt feladni a versenyt.

– Nagyon fájt. Fizikálisan és mentálisan is jó formában voltam, erre közbejött egy ilyen hiba: tavaly volt egy ital, ami jó volt, idén ehhez nem tudtam hozzájutni, s az újat hiába próbáltam ki edzéseken, a versenyen a tizenötödik palack után nem bírta tovább a gyomrom. Pedig a pacalt simán beveszi... Utána nagyon padlón voltam, most kezdem magam felrángatni – fogalmazott Czukor Zoltán, aki tavaly a negyedik helyen ért célba.

Ő tehát most nem érte meg a verseny végét, a nagy rivális, Oszipov viszont igen – naná, hogy megint nyert is!

– Ez egy vadállat! Megint végigcsinálta, ment folyamatosan, nem tudom, hány Duracell van benne.

Czukorban most kicsit lemerült az elem, de ki tudja, talán majd jövőre. Az lenne az utolsó utáni ilyen gyilkos versenye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!