Közélet

2015.06.26. 16:11

Pécsett diplomázott a világ legintelligensebb embereinek vezetője

A világ legintelligensebb embereit tömörítő – mintegy 130 ezer taggal rendelkező – nemzetközi Mensa szervezetnek július elsejétől Balanyi Bibiána az elnöke, aki a pécsi egyetemen szerzett angol–német szakon diplomát. A pécsi gyökerekről és az „IQ-klub” jellegzetességeiről kérdeztük az elnöknőt.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Fővárosi létére hogyan keveredett Pécsre?

– Gimnazistaként még fogalmam sem volt saját IQ-értékemről, viszont a reál és a humán terület egyaránt érdekelt. A pécsi egyetemen pedig átjárást biztosítottak a természettudományi és a bölcsészszakok között. S mondhatom, nagyon nem bántam meg, mert kiváló társaságra találtam itt.

– Az egyetemen kiderült, hogy a Mensa szervezetben a helye. Ha újrakezdhetné a tanulmányait, ennek ismeretében is ugyanezt az utat járná be?

– Így is nagy dilemmában voltam, hogy biológus, csillagász vagy egyiptológus legyek. Végül aztán a nyelvtudás mellett döntöttem, s úgy hiszem, hogy jól választottam.

– Kik tartoznak a nemzetközi Mensa szervezetbe?

– Röviden összefoglalva az adott életkorban az átlagos intelligenciaszint 100, a Mensa pedig a legintelligensebb két százalékot keresi, azokat, akiknél ez az érték magasabb, mint 130. De efölött nincs rangsor, sem bármiféle versengés, aki egyszer ide bekerül, mindegy, hogy mennyivel ugrotta át a lécet.

– Könnyű felismerni a magas intelligenciájú személyt?

– A tekintetből sok minden kiolvasható, de a választékos beszéd, a gyors gondolkodás és reakció is árulkodó. Itt jegyezném meg, az intelligencia nem keverendő össze a műveltséggel. Utóbbi ugyanis lexikális tudás, előbbi pedig a gondolkodás logikusságát, rugalmasságát, sebességét jellemző képesség. Tény ugyanakkor, hogy létezik egy speciális humor, amit egységesen kedvelünk, továbbá sok közöttünk az informatikus és a mérnök.

– Igaz, hogy a Mensa tagjai közül háromból kettő férfi?

– Igen, talán mert a tesztek sokkal inkább a férfias gondolkodást mérik. A nők eleve kevesebben próbálkoznak a lapok kitöltésével, a sikerarány ellenben közel azonos.

– A hazugságvizsgáló gépre rá lehet készülni. Így van ez az IQ-teszttel is?

– Érdemben nem. Az ember intelligenciaszintje 17–18 éves korára alakul ki, és ez jelentősen nem fejleszthető gyakorlással sem.

– Van, ahol az IQ alapján választanak új munkatársakat?

– Szerencsére előfordul, de sajnos az is igaz, hogy akad olyan főnök, aki „üldözi” a túl okos, túl intelligens beosztottját, mert veszélyben érzi a pozícióját. Mindemellett inkább előny ez, olyannyira, hogy már komoly rangja van hazánkban a Mensa HungarIQa által meghirdetett az „Év Intelligens Vállalata” versenynek.

Hobbiban is igen sokoldalú

Balanyi Bibiána 1972-ben született Pápán, Budapesten nőtt fel. A pécsi egyetemen diplomázott 1997-ben német–angol szakon. Szakfordító, tíz éven át volt a Mensa HungarIQa elnöke, négy éven át a nemzetközi Mensa fejlesztési igazgatója, július elsejétől lesz a szervezet elnöke. Ez civil önkéntes tevékenység, irányítási feladatokkal. Jelenleg a szervezetnek Magyarországon 1700 tagja van, a világban 46 országban működik, és további 30 országban élnek tagjaik. Férje ugyancsak Mensa-tag, alkalmazott grafikusként dolgozik. Bibiána a szabadidő eltöltésében is igen sokoldalú, a tollaslabdázástól az antik könyvek gyűjtésén, a táncon át a kertészkedésig minden érdekli.

Mi a mensa?

A Mensa egy nemzetközi egyesület, melynek célja, hogy összefogja a magas intelligenciájú, pontosabban a Mensa által elfogadott intelligenciateszten kiemelkedő eredményre képes embereket, tekintet nélkül korukra, nemükre, származásukra vagy társadalmi helyzetükre.

A Mensa nem kötelezi el magát egyetlen ideológia, filozófia, politika vagy vallás mellett sem, és semmilyen közös véleményt nem erőltet a tagjaira.

A Mensa igyekszik tudatosítani és népszerűsíteni az intelligenciát mint értéket, hozzájárulni ahhoz, hogy az emberi intelligenciát az emberiség javára fordítsuk. Támogatja az intelligencia természetére, jellemzőire és használatára irányuló kutatásokat, nem utolsósorban pedig ösztönző közeget biztosít a tagjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!