Közélet

2015.06.30. 11:57

Zsolnay Múzeum: évek óta nincs fényfestés

Az idei Múzeumok Éjszakáján sem gyönyörködhettek az érdeklődők a Zsolnay Múzeum fényfestésében, amit 2009-ben 30 millió forintból készíttetett el az akkori tulajdonos, a Baranya Megyei Önkormányzat.

G.E.

Az installáció költségét akkor több szakértő sokallta. A fényfestést mintegy kárpótlásként rendelte meg a megye, mivel a múzeum felújítása során egy segédmunkás szabálytalan munkavégzésének egy értékes reneszánsz freskó látta kárát. A három vetítőt és a hivatásos restaurátorok által készített diákat a 415 millió forintos felújítás maradványösszegéből fedezték.

A pécsi múzeumok jogállása az elmúlt években többször változott, először 2012 januárjában a állami, majd 2013. január 1-jétől városi fenntartásba kerültek. Legutóbbi változásként az ingatlanok is Pécs tulajdonába kerülnek. Érdeklődésünkre a múzeumoknál elmondták, hogy feltételezhetően az átadás/átvétel során a fényfestőgépek tulajdon- és működtetési joga is így változott.

A gépek kihasználatlanságának megszüntetésére 2014-ben a Janus Pannonius Múzeum és a Kulturális Labor Szociális Szövetkezet megállapodott abban, hogy a Labor felújítja és használhatja a gépeket a saját rendezvényeihez. Ennek fejében a Labor ingyen és bérmentve biztosítja a berendezések működtetéséhez szükséges munkaerőt, valamint az ehhez kapcsolódó technikai szolgáltatásokat (szállítás, beüzemelés) a JPM rendezvényein. A három gépből kettőt a Labor munkatársai üzemképes állapotba hoztak, azok bármikor használhatók. Arról, hogy ismét működni fog-e a falak fényfestése, nem kaptunk információt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!