Sport

2015.06.30. 17:25

PMFC: Garami József szerint fontos a város hozzáállása

A PMFC-MATIAS kapcsán az utóbbi napokban felmerült, hogy a pécsi utánpótlás-nevelő akadémiának Dárdai Pál nevét kellene viselnie. Természetesen nagyon sokan szeretnék, ha Garami József is szerepet vállalna a klub, a csapat újjáépítésében – többek között erről is kérdeztük a továbbra is az MTK-nál dolgozó kiváló szakembert.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

– Nem költöznek haza Pécsre?

– Az a helyzet, hogy még van munkám az MTK-nál, dolgozom – válaszolta a 75 éves Garami József, az MTK szakmai igazgatója. – Költöznünk pedig nem kell, mert itt van a lakásom. Persze előbb-utóbb biztosan hazamegyünk majd Pécsre, de erre most még nem kerül sor.

– Szükség lenne itt önre! Nemrég amúgy is felmerült, hogy a PMFC akadémiája Dárdai Pál nevét viselje, mások viszont azt mondták, inkább Garami Józsefről nevezzék el, aki korábban annyi mindent tett a pécsi utánpótlásért.

– Ó, Garami Akadémia már volt... Nem azért mondom, de az a felépített rendszer sokban hasonlított a mostaniakhoz. Minden korosztályban voltak csapataink, ráadásul a hat–tíz évesekkel is foglalkoztunk. Az egy nagyon komoly meló volt, s kiváló munkatársaim voltak. Ez viszont már a múlt, jönnie kell az újaknak, szóval inkább legyen csak Dárdai Akadémia!

– A megszokott szerénység... Ettől még a tanácsai, a meglátásai, a segítsége aranyat érne Pécsett. Nem jönne?

– Pár éve felmerült, hogy jöjjek vissza a klubhoz, beszélgettünk is erről a tulajdonossal, Matyi Dezsővel. Aztán valahogy félbeszakadt az egész.

– Gondolom, nem hagyta hidegen az, ami a szeretett klubjával történt.

– Megmondom őszintén, engem nagyon megérintett! Nézze, majd’ harminc évet dolgoztam ennél a klubnál, tizenkilenc-húszat az utánpótlásban, hetet pedig az első csapatnál. Nagyon ügyes gyerekeket neveltünk fel, akiket aztán idővel beépítettem a felnőttekhez. Nem mellesleg abban az időben nagyon szerették az emberek a csapatot, telt házas meccseink voltak, s a nemzetközi porondra is kijutottunk. A családom tudja, mennyit melóztam akkoriban. Emlékszem, egyszer Kásádra mentem, Siklós mellé, nagy melegben, délután kettőkor, mert valakitől hallottam, hogy van ott egy ügyes gyerek... Szóval ha az ember nagyon megdolgozik valamiért, sajnálja, ha tönkremegy.

– Ha már utánpótlás: működhet ez magas szinten úgy, hogy nincs első-, de legalább másodosztályú felnőttcsapat?

– Nem tartom végleges állapotnak az NB III.-at. Minél előbb vissza kell kerülni az első osztályba, s közben olyan gyerekeket kell kineveli, akiket be lehet építeni a felnőttcsapatba. Ez a legjobb megoldás! Egyébként persze a szívem szakad meg emiatt, de ez van. Pécsett ott vannak a volt játékosaim, akik már felnőtt, meglett emberek, őket kell megmozgatni, őket kell összefogni azért, hogy tegyenek meg mindent a PMFC-ért. Ha pedig már ebből az egészből cikket ír, mindenképpen írja le, legyen szíves, hogy ebben a helyzetben nagyon fontosnak tartom, a város vezetősége hogyan áll a kérdéshez! Muszáj segítenie, mert ez nem csupán pénzkérdés: minél előbb perspektívát kell kínálnia a klubnak, a csapatnak!

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!