Gazdaság

2015.07.05. 16:30

Dinnye az útszélen, kocsiból

Fokozottan ellenőrzi a főútvonalak melletti dinnyeárusokat a NÉBIH.

K. E. I.

Egy, a 61. számú főút mellett árusító kereskedőtől (nem Baranyában) már le is foglaltak több mint 1200 kiló görögdinnyét, miután kiderült: a termelő földjén nem látszott betakarítás nyoma, és a dinnyék fajtajellegei (méret, alak, csíkozás) sem egyeztek meg az árusított termékekével. 

Bár ilyesmi bárhol előfordulhat, az út melletti árusítás önmagában még nem jelent biztos „átverést”, hiszen a jelenlegi szabályozás értelmében, aki a megfelelő hatósági engedélyeket beszerezi (például van közterület-foglalási engedélye), az élhet ezzel az értékesítési formával. De míg a viszonteladók bármit, az őstermelők csak a saját termésüket árusíthatják. Az áru eredetét mindenkinek igazolnia kell, továbbá a termékeknek meg kell felelniük a forgalmazási minőségszabványokban előírtaknak is. Dinnyét lékelni pedig csak abban az esetben lehet, ha a szükséges eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, valamint a kézmosáshoz szükséges feltételek rendelkezésre állnak.

Napi Tipp

Bár már mindenki keresi az első hazai (sötétzöld héjú) dinnyét, az egyelőre várat magára, még legalább egy hét, amíg megjön. Ha mégis veszünk valamilyent (akár magyart, akár külföldit), ezekre figyeljünk:

– Az érett dinnye héja egyenletesen sötétzöld, fényes, a kacs és a hajtáson lévő serteszőrök is elszáradtak.

– Ha megkopogtatjuk, kong és rezeg.

– Ha meglékelik, ne a közepét, hanem a szélét kóstoljuk meg, mert a jó, érett dinnye ott is édes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!