Sport

2015.07.07. 16:21

Ifjabb Bogyay Zoltán évek óta a PMFC kapusedzője

Az édesapja kapus, majd kapusedző volt – naná, hogy ez lett a fiából is. Így legalább manapság is meg tudja beszélni a szakmai kérdéseket ifjabb Bogyay Zoltán az „öreggel”.

K. Mayer András (Dunántúli Napló)

Ha valamire nagyobb pénzt merne tenni az ember, akkor arra biztosan, hogy bármikor megy a PMFC pályáira, legalább egy Bogyay ott van. Vagy az idősebb, Zoli bácsi, vagy a fiatalabb tutira a kapusokat izzasztja – bár láthatóan nincs könnyű dolguk a játékosoknak, alaposan megdolgoztatják őket, szívesen csinálják, mert pontosan tudják, hogy jó kezekben vannak. Az ifjabbik, most 48 éves Bogyay immár hosszú évek óta a piros-feketék kapusedzője, de annakidején a PVSK-ban kezdte a szakmát, majd egy ideig onnan is besegített édesapjának a PMFC-nél.

– Fel sem merült, hogy más legyek, mint futballkapus – beszélt a kezdetekről ifjabb Bogyay Zoltán. – Egyes szám a hátamon, kesztyű a kezemen. Még most is emlékszem annak a kesztyűnek az illatára, amit úgy tíz-tizenegy évesen kaptam karácsonyra, s a Grosics-könyvet, a Fekete párducot vagy tízszer elolvastam.

S hogy ragadt rá némi apai örökség, azt bizonyítja, hogy közel húsz évig, 1977-től 1994-ig volt a PMFC kapusa. Nagyobb sikereket főleg utánpótláskorában aratott: a Garami József vezette ifikkel bajnokságot és ifi kupát is nyert.

– Abban a csapatban játszott többek között Toma, Turi, Lovász, Márton, s minket, ötünket egyszerre vittek fel a felnőttekhez. Aztán 1984-ben, tizenhét és fél évesen bemutatkozhattam az első csapatban az NB I.-ben, de ott volt előttem Bodnár, így hát sok vizet nem zavarhattam. Tíz évvel később abba is hagytam, ám nem bírtam sokáig, másfél esztendővel később újrakezdtem, s védtem alacsonyabb osztályban, illetve Ausztriában. Mellette pedig már elkezdtem edzősködni is – mondta ifjabb Bogyay, hozzátéve, hogy ez egy nagyon jó döntés volt, mert most is otthonosan érzi magát a zöld gyepen. – Szívesen foglalkozom picikkel és felnőttekkel egyaránt, jólesik ez a munka, szeretem csinálni. És annak is nagyon örülök, hogy édesapám is ott van még: rendszeresen meg szoktuk beszélni a szakmai dolgokat, együtt elemezzük a PMFC kapott góljait. Múlt hét szerdán például Szekszárdra utaztunk, hogy megnézzük Király Gábor kapusiskolájának a bemutató edzését.

Lehetett volna ez nyugodtan fordítva is, vagyis a két Bogyay is tarthatott volna bemutató edzést a „királyoknak”, mert a munkájuk első osztályú. Biztosan sokat tudna mesélni erről Dibusz Dénes, a Ferencváros válogatott kapusa.

Van munkája bőven a szövetségben is

A futballpályán a testét mozgatja át alaposan az edzések során, az irodában pedig az eszét dolgoztatja meg. Ifjabb Bogyay Zoltán immár 2011. februárja óta az MLSZ Baranya megyei igazgatója.

– Világéletemben tanultam, mert tudtam, hogy a játékospályafutás előbb-utóbb véget ér, három diplomám szereztem – mondta. – Az edzősködés önmagában amúgy sem elégítene ki. A szövetségben pedig van munka bőven, intéznünk kell a tao-pályázatokat, az egyesületek nevezését, s a hétezerhatszáz igazolt játékos bizony elég feladatot ad nekünk.

S úgy tűnik, a példa ragadós, vagyis a tanulás iránti vágyat ifjabb Bogyay Zoltán lánya is örökölte: a 22 éves Ivett Angliában pszichológiát tanul.

Címkék#Pécs#PMFC

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!