Közélet

2015.07.10. 15:12

Szakembert keresnek beteg kislányuknak a ligeti szülők

Magzati fertőzés pecsételte meg a ligeti Orsós Niki sorsát, önállóan még mindig nem képes semmire.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Akinek a gyermeke beteg, bármit megadna, hogy újra egészségesnek lássa. Vannak azonban családok, akiknek ez nem adatik meg. Közéjük tartoznak a 7 éves Orsós Niki szülei is, akik kétségbeesésükben fordultak a nyilvánossághoz.

– Niki oxigénhiánnyal született, de ezt akkor még nem tudtuk – emlékszik vissza az első pillanatokra Orsós János, a kislány édesapja. – A méhlepény bevérzett, ezért idő előtt meg kellett kezdeni a szülést. A 35. hétben volt. A szülés maga rendben lezajlott, aztán hamarosan kiderült, valami nincs rendben.

A kicsi ugyanis mintha megszédült volna, furcsa mozdulatokat tett. A szülők azonnal rohantak az orvos, aki rögtön MR-re küldte őket. A vizsgálatok végén közölték a diagnózist: mikrokefália, azaz kisfejűség.

– Azt mondták, valami magzati fertőzés okozta, de az orvosok sem tudták megmondani, pontosan micsoda. A lényeg, hogy értelmi fogyatékossággal kell élnie. Ezzel még talán megküzdenénk valahogy, de a rohamokkal nem tudunk mit kezdeni – magyarázza az édesapa.

Nikit ugyanis agyi epilepsziás rohamok kínozzák, átlagosan hetente kétszer. Ilyenkor szinte eszméletét veszti, a szemei fennakadnak, a szája elkékül, görcs feszíti a testét. Gyakran mentő viszi el. Hogy mikor tör rá a roham, sosem tudni. Éppen emiatt a foglalkoztatásra járás is kész tortúra minden nap.

– Komlóra járunk vele gyógytornára, készségfejlesztésre, és előfordult, hogy a buszon lett rosszul. Ősztől iskolába kellene mennie, de semmit nem tud önállóan csinálni. Se enni, se öltözni... hogy hagyhatnánk ott egész napra egyedül? Nem az intézményeket szeretnénk bírálni ezzel, egyszerűen csak aggódunk miatta – hangsúlyozza Orsós János.

Az édesapa szavaiból kiderül, sokáig Bezedekre vitték a kicsit homeopátiás kezelésekre, de a szakember nem tudott már felelősséget vállalni a további fejlődésére. Pedig az ő segítségével tanult meg valamennyire beszélni és járni is.

– Niki állapota egyre rosszabb. Sűrűbbek a rohamok, a gyógyszerek, amiket szed, mintha egyre kevésbé hatnának. Azt mondják, a rohamok során károsodnak az agysejtjei, ami visszaveti a fejlődését is. Szükségünk lenne szakemberre, aki segít rajta, akivel el tudja érni, hogy egyszer önálló életet élhessen. Ehhez kérnék a nyilvánosság segítségét. Alig százezer forintból élünk hatan, már csak az emberek jó szándékában bízunk – teszi hozzá Orsós János.

A család elérhetősége: 06-30/484-0930.

Címkék#liget

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!