Közélet

2015.07.12. 11:07

A kilencéves pécsi szólógitáros

Újra kilencéves szólógitárosa van a Pécsi Magasfiúk Dalárdájának. Katona Tomi után most a kisiskolás Fehér Ádám kápráztatja el a blueszenekar élén a publikumot, aki a következő másfél hónapban többször is fellép a PMD-vel Pécsett és Baranyában.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

– Hogy is van ez? Angliában ismerkedtél meg a gitárral, Szenegálban tanultál játszani, most pedig egy magyar zenekarban Horvátországban mutatkoztál be élesben a színpadon?

– Nem voltam még hatesztendős, amikor édesapámnál Leedsben megláttam egy gitárt. Ő gyakorolgatott, én pedig próbáltam utánozni. Egyre jobban élveztem, így kaptam egy saját hangszert. Különórákra jártam, később pedig a skype-on át gyakoroltunk közösen, amikor édesanyámmal Szenegálban éltem – vázolja az első lépéseket Ádi.

– A fiam nagyon tudatosan készül. Már hétesztendősen olyan blues videofelvételeket rögzítettünk, hogy a szakemberek döbbenten csodálták – világít rá további részletekre Fehér Tamás, az édesapa.

– Hogy lett ebből pécsi kapcsolat?

– Apa és én is imádjuk Stevie Ray Vaughan gitárjátékát, egyértelmű volt hogy az ő számaival kezdünk. Megtaláltuk egy videomegosztón a pécsi Katona Tomi felvételeit, s nem akartuk elhinni, hogy ez a fantasztikus gitáros magyar. Aztán megismerkedtünk vele, küldtünk egy-két videót Dallasba, amin én játszom és énekelek, s azzal az üzenettel, hogy igazi rajongói vagyunk, egyszer talán majd együtt fogunk játszani. Legnagyobb meglepetésünkre azonnal válaszolt, sőt megosztotta a felvételt amerikai zenészekkel is a facebookon.

– Ebből családi barátság lett, megismerkedtünk Tomi apjával is, aki ugyancsak bluesgitáros, és a jó viszony odáig szaladt, hogy azóta már a PMD menedzsere is vagyok – jegyzi meg Fehér Tamás, aki előtte többször is kiutazott Amerikába ifjabb Katona Tamást élőben meghallgatni.

– Milyen magyarként a pécsi gitárvirtuózt a tengerentúlon hallgatni játszani?

– Én hanyatt estem tőle – mondja Fehér Tamás – , mert igen kevés ilyen gitáros szaladgál a világban. Az Egyesült Államokban egyértelműen ő az első számú Stevie Ray Vaughan tribute gitáros, pedig ott sokan próbálkoznak elnyerni ezt a címet. Nem csoda, hogy Ádi rá szeretne hasonlítani. És az út megkezdődött: Ádit felkérték, hogy szerepeljen együtt a Pécsi Magasfiúk Dalárdájával idén nyáron a horvátországi verőcei rock- és bluesfesztiválon. Az pedig csak ott derült ki, hogy ez egy önmagát ismétlő történet, hiszen Katona Tomi ugyancsak 9 évesen a PMD-vel állt először színpadra, a hangszerbe belebolondulva, Stevie Ray Vaughant istenítve. Verőcén én sírtam, a közönség pedig tombolt, hallván, hogy Ádinak mennyire a kezében és a szívében van a zene.

Csúcs testvér és világbajnok édesapa

Fehér Ádám 2005-ben született Budapesten. Édesapja, Fehér Tamás a brit súlyemelő-válogatott vezető edzője volt hat éven át Leedsben (korábban masters világbajnok és világcsúcstartó volt 91 kg-ban), édesanyja pedig az ENSZ-nek dolgozott három éven át Szenegálban. Ádám testvérével, Tamással most költözött vissza Magyarországra, és a nagykovácsi amerikai iskolában kezdik a tanévet. Ádi bátyja, Tamás 14 esztendős, angolul ír elbeszéléseket az 56-os forradalomról, az afrikai népirtásról, s már egy kis könyve is megjelent a szigetországban. Ádi első gitártanára Stefaits Tibor volt, most őt és az édesapját is a pécsi származású Juhász Kornél, a Cornelio Tutu Band vezetője tanítgatja a játék fortélyaira.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!