Közélet

2015.07.21. 15:47

Az ökocsali nem beetetés!

A szendvicsre júdásfülegombát kennek, medvehagyma bogyótermése ad varázslatos zamatot a zsíros kenyérnek, s a legkülönbözőbb ehető virágok díszítik és vadítják az ízek kavalkádját. Aztán jöhet egy pohár citromfűszörp, a környezetbarát svédasztal pedig mindenhol óriási tetszést arat. Jómagam a felújított PTE Botanikus Kert avatóján szerettem bele az ökofalatkákba, s egyik alkotójukat, dr. Németh Ibolyát kérdeztem a finomságokról.

Mészáros Endre

– Erre születni kell?
– Hát nekem megadatott, hogy egy Balaton-közeli kis faluban nőjek fel, ahol teheneket legeltettem, s erdők vettek körül. Tyúkhúrt szedtem az állatoknak, magunknak sóskát a vacsorához, szóval együtt éltünk a környezettel. Úgy mondták mifelénk, természetemberek vagyunk. Olyan hely volt, ahol nincs szemét, mindennel takarékoskodni kellett, s vigyázni, hogy jövőre újra felhasználhassuk. Egy olyan falu volt, amire ma is vágyom, ahol még nem szennyezett a kútvíz, s önfenntartó módon minden megtermelhető. Nem csoda, hogy egész életemben a környezeti nevelés foglalkoztatott.

– Hogy lett ebből gasztroközösség?
– A Mecsek Zöld Út, melynek a motorja vagyok, sokkal több ennél. Az a célunk, hogy Cserkútat, Kővágószőlőst, Töttöst, Bakonyát, Hetvehelyet, Abaligetet, Husztótot, Kovácsszénáját, Orfűt, Magyarszéket, Mánfát, a Kelet-Mecsek falvait és Vasast egy útra felfűzve biciklivel és gyalog minden helyi érték kiemelt figyelmet kapjon. Töttösön például a füstölt áruk, Bakonyán a zöldség, Szőlősön a csipkeverő, Orfűn a biolekvárok és fürdőkultúra kerülhet elő. Az ökoturisztikai lehetőségeket igyekszünk összekapcsolni, és itt nincsenek versenytársak, egymásra támaszkodva igyekszünk érvényesülni.

– Akkor mikor jön képbe az ízek, zamatok és illatok világa?
– A fogadásokat, a gasztrokülönlegességeket egy kisebb közösségünk hozza létre, a Mecsek Ökocsali, melyet a hetényi Vass Adrienn, Cserkútról Szakács Éva és jómagam – Biobia, ahogy egykor pedagógus kollégáim elneveztek – alkotunk. Úgy gondoltuk ugyanis, a környezeti nevelés a hason keresztül hat leginkább, és a hagyományos ízeket ötvözzük az újonnan szerzett környezeti tudással.

– Mit tud ez a trió?
– Szezonálisan figyeljük, hogy mi terem a környéken. Közben megbeszéljük a különleges növények sorsát és élettani hatásait is. Ebből aztán ehető kollekció lesz, sok jó tanáccsal.

– Doktori címmel 52 évesen kezdett vállalkozóként új életet. Érdemes volt váltani?
– Úgy gondolom, ha egy területen kiégünk, akkor mindenképp változtatni kell. Ami jó volt, azt megőriztem a régi énemből, s olyasmire találtam, amiben kiélhetem napi szinten a kreativitásomat.

Bölcsődék, pedagógia, kosárlabda

Dr. Németh Ibolya 1959-ben született Lengyeltótiban. A Somogy megyei Baráti-szőlőhegyen nőtt fel, a fonyódi gimnáziumban érettségizett, s a helyi csapatban NB II-es kosárlabdázó volt. A pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán elvégezte az építészmérnök-tanári szakot, majd 1981-től bennmaradt tanítani. Lediplomázott közben a PTE Bölcsésztudományi Karán pedagógiából is. Az ezredfordulóig a műszaki karon volt főállásban, de tanított az egészségügyi és a természettudományi karon is. Majd bölcsődékben dolgozott, ahol ugyancsak meghonosította a környezeti nevelést. Önálló vállalkozásba 2011-be kezdett Mecsek Ökocsali és Biobia porta elnevezéssel. András fia 34, Anna lánya 30 esztendős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!