Kultúra

2015.08.17. 09:14

Szamárfül Fesztivál: fantasztikus gyerekprogramok a Zsolnay Kulturális Negyedben

Újabb és ezúttal szó szerint mesebeli fesztivál következik Pécsett, augusztus 21-e és 23-a között rendezik meg az ország egyik legnagyobb gyermektalálkozóját, a Szamárfül Fesztivált a Zsolnay-negyedben.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Az ingyenes nyárbúcsúztató száznál több családi programjára évről évre több ezren látogatnak el a Negyedbe az ország minden részéből. Ismert gyerekzenészek lépnek fel ezúttal is, koncertet ad Bognár Szilvi, a Kolompos Zenekar és Palya Bea. Előadással jelentkezik a Bóbita Bábszínház, a Bohócok a Láthatáron Csoport, a Csodamalom Bábszínház, a Kabóca Bábszínház, a MárkusZínház, a Nektár Színház és a Vojtina Bábszínház. Eltáncolják a gyerekeknek a Lúdanyó meséit, esténként Bogárdi Aliz „Esti mese” foglalkozásai zárják a napot. A legbátrabbak Nagy Éjszakai Pizsamás Varázsúton vehetnek részt: a gyerekek pizsamában, mécsesekkel felszerelkezve mesékkel, énekkel járják be a Negyed zegzugait. Az elsősorban gyermekeknek szóló rendezvényhelyszínek akadálymentesítettek, mind könnyen megközelíthető babakocsival. A Látogatóközpontban, a Bóbitában és az E78 épületben pelenkázó is található.

Sport, madarak

Több sportprogramot is kínálnak: a PTE-PEAC vívószakosztálya tart bemutatót, lesz falmászás, ballancebike, rodeóbika, pedálos Moszkvics-verseny. A Bóbita Bábszínház egy olyan ügyességi társasjátékkal várja a gyerekeket, amelynek állomásait végigjárva valóra válhatnak a lovagi álmok, az álmodozó páncélt ölthet magára, lóra pattanhat, és dárdával kézben lovagként indulhat csatába. A madárbarát sétán pedig az idén hivatalosan is Madárbarát kert címet nyert Zsolnay Kulturális Negyed madaraival ismerkedhetnek meg a látogatók. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat.

Ügyesség és képzelőerő

Az ügyességnek is lesznek próbahelyei: az ÁkomBÁBOM műhelyben szerethető figurák készülnek textíliából, gombokból, szalagokból vagy akár fél pár zokniból. A Mesegyárban a PTE Művészeti Karának hallgatói mesét kreálnak a gyerekekkel. A Bendegúz Gyermekzugban ötvennél több társasjátékból lehet válogatni. A Cellux Csoport művészeti programjain a gyerekek a felnőttekkel együtt gondolkodnak a minket körülvevő világ fontos kérdéseiről, hogy miként lehet hasznosítani a feleslegesnek vélt dolgokat. A Dúdolda-Dorombolóban a dobokon lesz a hangsúly, a Kerámia Festödében festett kerámiákat pedig bárki hazaviheti. Lesz képregényrajzoló műhely, könyvjelzőkészítés, ökojátszóház, varrósarok is.

Cirkuszi zsonglőrök, álomvilág

A Kincses Piacra a megunt, elfelejtett játékokat várják. A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repíti a gyerekeket.

A Tűzmadarak Zsonglőrcsoport játszóházában kicsik és nagyok is próbára tehetik reflexeiket, kitartásukat és egyensúlyérzéküket. Sokféle különleges eszközzel ismerkedhetnek a résztvevők: labda, buzogány, poi, ördögbot, hosszúbot, jojó, diaboló, kontaktlabda, gólyaláb. Emellett kipróbálható a tányérpörgetés, a kötéltánc vagy a dobolás is. Az Álombéli rajzszakkörön Rofusz Kingával rajzolhatnak a gyerekek, és formálhatnak együtt álomvilágot.

Nyílt aszfaltrajzversenyt is hirdetnek, az idei nyár legkedvesebb emléke festhető meg a Pirogránit udvaron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!