Közélet

2015.08.25. 09:12

Sztrájkot fontolgatnak a bölcsődei dolgozók

Országosan, így Baranyában is sztrájkot hirdethetnek a bölcsődei dolgozók, ha a szakszervezeti vezetőknek nem sikerül ma megállapodniuk a kormánnyal. A szakmabeliek elmondásuk szerint évek óta hiába várnak arra, hogy meghallgassák őket, ezért folyamodnának ehhez az eszközhöz.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Könnyen lehet, hogy sztrájkba lépnek a bölcsődei dolgozók országszerte, így Baranyában is. A hírt Szűcs Viktória is megerősítette, ám hozzátette, még semmi sem dőlt el. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke lapunk kérdésére elmondta, kedden tárgyalnak a kormány képviselőivel, és majd csak ezt követően döntenek a további lépésekről. Ha sztrájkra kerül sor, akkor minden szakmabelit és szülőt időben értesíteni fognak – hangsúlyozta.

A sztrájk kiváltó oka részben az, hogy véleményük szerint a kormány 2010 óta nem tartott érdekegyeztető fórumokat a szakmával, holott ennek működtetése kötelező lenne. Így azt a kérelmet sem tudták eddig a döntéshozók elé tárni, hogy az ebédszünetet tekintsék a munkaidő részének. Másrészt pedig, és ez a legnagyobb gond, hogy a fizetésük alacsony: egy pályakezdő mindössze 85 ezer forint körüli nettó bért kap (bérpótlékokkal együtt), és a nyugdíj előtt álló, felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozó sem visz haza többet 160-170 ezer forintnál. Ezen szeretnének változtatni mielőbb.

Bár Tóthné Hetesi Ildikót, a BDDSZ pécsi ügyvivőjét nem tudtuk elérni, mivel szabadságát tölti, ő korábban a Pécsi Újságnak úgy nyilatkozott, hogy a megyeszékhelyen is nagyon feszült a helyzet, ezért kilátásba helyezték a sztrájkot. Felmérésük alapján a kollégák többsége részt venne a munkabeszüntetésben.

Mindez azt jelentené, hogy a pécsi bölcsődék (jelentős része vagy akár az összes) nem nyitnak ki, a szülők pedig nehéz helyzetbe kerülhetnek, ha nincs kire bízniuk gyermekeiket. Egy jogerős döntés értelmében ugyanis sztrájk idején a bölcsődei alkalmazottaktól a minimális szolgáltatás sem várható el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!