Közélet

2015.08.27. 19:38

Szombattól másodfokú hőségriasztás

Másodfokú hőségriasztást ad ki szombat 0 órától kedd éjfélig az országos tisztifőorvos, idén ez lesz az ötödik hőségriasztás - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön az MTI-vel.

MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint a következő napokban egyre melegebb levegő áramlik az ország fölé, emiatt és a sok napsütés következtében a napi középhőmérséklet szombattól keddig 25 Celsius-fok körül, illetve az Alföldön jellemzően efölött alakul. A számítások szerint szerdán érkezik majd egy hidegfront, amely véget vet a hőségnek - áll a közleményben.
   
Az OMSZ előrejelzése alapján az országos tisztifőorvos másodfokú hőségriasztást ad ki szombat 0 órától kedd éjfélig. Ez idén már az ötödik hőségriasztás - tették hozzá.


   
Az előrejelzés szerint mind a négy napon a várható maximum hőmérséklet 34-35 Celsius-fok lesz.
   
Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében ismét felhívta a figyelmet a fokozott folyadékbevitelre, arra, hogy kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni. Akik a vízpartokon tartózkodnak, azok kerüljék a déli órákban a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel - figyelmeztettek.
   
Kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt. Vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!