Gazdaság

2015.09.16. 17:38

Állástalanból vállalkozó

Kedvező folyamatok csökkentik a munkanélküliek számát a megyében. Nemcsak a közmunka jótékony hatása érvényesül, támogatják a vállalkozóvá válást, de érzékelhető a Harman és a Helmann belépésének pozitív hatása is.

Kaszás Endre

Ha több mint 17 ezer álláskeresőről beszélünk, apró lépésnek látszhat egy olyan foglalkoztatási program indítása, ami húsz ember elhelyezkedésére teremt lehetőséget. Viszont ha a Baranya Megyei Munkaügyi Központ Önindító programjának korábbi eredményeit nézzük, figyelemre méltó a fejlemény.

A ma már a Baranya Megyei Kormányhivatal keretein belül működő munkaügyi szervezet idén már harmadik alkalommal „fordítja el” az Önindítót, ezúttal a kreatív ipar és a turizmus területén meglévő életképes elképzelések megálmodóit segítik, hogy vállalkozások formájában valósítsák meg terveiket. Az elméleti és gyakorlati képzést, piacra jutási támogatást tartalmazó lehetőségre október 9-ig lehet pályázni a Baranya Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya Munkaerő-piaci Osztályán.

Ha nem is a korábbi években tapasztalt mértékben – egy és két éve a szeptemberi időszakban 14 ezer körüli volt a közmunkások száma –, de most is a közfoglalkoztatás javítja legnagyobb mértékben a munkavállalási adatokat Baranyában. Az idei program pozitív hozadéka, hogy városokban és kisebb településeken egyaránt nemcsak kommunális és közterület-fenntartó munkálatokra, hanem konkrét termelői és szolgáltatói feladatokra is alkalmazzák a közmunkásokat.

Örvendetes, hogy – elsősorban Pécsett – immár mozgolódnak a vesenyszféra képviselői is, fokozatosan tölti fel létszámát a rajtra kész amerikai Harman, illetve a német logisztikai cég, a Helmann könyvelési kiszolgáló részlege is.

Külföldre is

A részletekre is érzékeny álláskeresők figyelmét nem kerüli el, hogy egy új gyakorlat is érezteti kedvező hatását a Baranya megyei munkaerőpiacon. Ahogy korábban csak szórványosan, úgy az elmúlt hetekben egyre gyakrabban lehet találni olyan álláshirdetéseket, amelyek – megbízható, visszaellenőrizhető alapokon – külföldi munkára keresnek vállalkozó szellemű szakmunkásokat. Míg egészségügyi szak­ápolókat elsősorban Németországba és Angliába közvetítenek ki, az építőiparban hasznosítható szakmunkásokat komplett vállalkozások verbuválják jellemzően osztrák és német munkákra. Nem ritka, hogy nyolc-tíz fős, egy egész ház kivitelezésére alkalmas csapatokat toboroznak.

Címkék#harman

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!