Közélet

2015.09.23. 10:58

Menzai menük: sok kritika, sok dicséret

Egészséges, de nem finom? Eltérőek a vélemények a szeptembertől kötelezően alkalmazandó közétkeztetési rendeletről. Pontosabban annak gyakorlati megvalósulásáról. Sok szülő támogatja a reformot és mindennel elégedett, mások viszont kis adagokra, éhes gyerekekre és íztelen, ehetetlen ételekre panaszkodnak. A legfurcsább menüvel egyébként a bölcsődékben találkozni.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

„Gyermekéttermet” adtak át Pécsett, az ANK-ban a közétkeztetési megújítási program keretében. Az elnevezés vélhetően azt takarja, hogy már nem egyszerű menza, hanem igazi étteremi kiszolgálás várja a diákokat. E mögött megújuló konyha és környezet, valamint új menü is áll.

És akkor el is érkeztünk ahhoz a ponthoz, ami igazán érdekli a gyerekeket és szülőket egyaránt. Szeptember elsejétől ugyanis már nincs pardon, minden menzán alkalmazni kell a közétkeztetési rendeletet. Ez pedig sok újdonsággal jár, amit nem mindenki fogad szívesen.

Igyekeztünk minél több baranyai gyermeket és szülőt megkérdezni az „egészséges” menüsorról. A válaszok alapján két táborra oszlanak a családok. Azok, akik otthon is igyekeznek kevés sóval és zsiradékkal főzni, valamint sok zöldséget esznek, úgy látják, az új ételek sokkal jobbak, ízletesebbek, és a gyerekek is szívesebben eszik. Azok viszont, akik a hagyományos ízekhez ragaszkodnak, íztelennek, ehetetlennek tartják a menüt.

Sok gyerek képtelen elmesélni otthon, mi volt az ebéd, mert nem ismerik fel az ételeket. A leves csak leves, nincs más neve, szinte soha nem is eszik meg, mert nem tudják, mi van benne. A főtt húst, halat és párolt zöldségeket szintén nem kedvelik, de az üres zsemle fél szelet parizerrel és az édes túrós zsemle is szinte mindig hazavándorol. Akad, aki az ételek szagára panaszkodik, másoknak az adagok méretével van gondjuk. Sokkal kevesebb az étel, mint korábban, ezért vagy több szendvicset csomagolnak, vagy melegétellel várják otthon is a kicsiket – állítják többen a megkérdezettek közül.

Bölcsődei panasz

Az új alapelvek és elvárások a következők: kerülni kell a túlzott zsírfogyasztást, a készterméket nem lehet utáncukrozni. Nem lehet sótartalmú ételízesítőt használni, és tilos az egészségtelen ételalapanyagok használata. A zsíros húsok és felvágottak felhasználását korlátozni kell, a folyadékpótlásra csak egészséges italok adhatók, és így tovább. Az elvek ugyan érthetőek, a gyakorlat azonban sokszor más. Egy neve elhallgatását kérő bölcsődei dolgozó például arra mutatott rá, hogy náluk most először a gyerekek nem gyarapodnak, hanem fogynak, ami ennyi éves korban káros is lehet. A kicsik a reggelit sokszor nem tudják megenni, csak a tízórai gyümölcsöt, az ebédet pedig azért, mert már nagyon éhesek. Azt sem érti, hogy lehet egy egészséges menüben parizer, virsli, light margarin vagy zacskós sűrítményből előállított gyümölcslé.

Változatos az étrend, bár eltér a megszokottól

Telefonon és e-mailen is próbáltuk elérni a pécsi iskolák egyik ellátóját, a Hungast Kft.-t, de lapzártáig nem kaptunk választ arra a kérdésre, milyen visszajelzések érkeztek hozzájuk, illetve változott-e a megrendelések száma. A kft. menüjeit azonban megtaláltuk honlapjukon. Ez alapján a héten többek között Zala felvágottat, parajfőzeléket, rántott csirkét, házi halkrémet, palóclevest, darás metéltet, köményes sertéssültet, sajtos párizsit, teljes kiőrlésű kenyeret és gyümölcsöt kapnak a gyerekek óvodától a középiskoláig. A megyei bölcsődék étlapján viszont előfordul sárgarépa-főzelék halpudinggal, párolt csirkemáj és tökfőzelék is húspudinggal.

Címkék#komló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!